Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Ако Украйна използва касетъчни боеприпаси, Русия ще промени военната си доктрина

"Дори Великобритания се разграничи от изказване", каза Славчо Велков

11.07.2023 | 21:26 Редактор: Михаела Димитрова

Може ли войната в Украйна да обхване и други държави - какво казват службите? 

"Володимир Зеленски каза, че нямат времева рамка, не само за влизане, но и за процеса на подготовка. Генералният секретар на НАТО и президентът на САЩ дадоха ясно да се разбере още преди срещата, че Украйна може да стане член на НАТО, когато надделее във войната. Недвусмислено и в декларацията се казва, че държава, която е във военни действия, не може да бъде член на НАТО", коментира експертът по сигурност Славчо Велков в "Денят ON AIR".

По негови думи влизането в Алианса е продължителен процес, а има държави като Германия, които не биха подкрепили получаването на покана дори да няма война. "Критиките на Зеленски не минават, както тук при посещението в България, защото това е НАТО", каза Велков.

Той определи хода на турския президент Реджеп Ердоган да одобри влизането на Швеция в НАТО за "блестящ". "Искам да обърна внимание на блестящо отиграната политическа партия на г-н Ердоган, който за първи път направи отстъпка с намерението да одобри влизането Швеция в НАТО, но възниква веднага въпросът срещу какво? Той заяви вчера: "Европейците ни карате 50 години да чакаме пред портите на ЕС, елате, прокарайте ни пътя и ще се случи това с Швеция. Другото е получаването на F-16 от САЩ", смята експертът.

Славчо Велков подчерта, че дори снимката от Вилнюс на лидерите говори много. "Къде е нашият премиер - отпред в ляво и къде е Ердоган в дясно и до кого - до Байдън и Сунак, това е нещо оказващо влияние за решението на Турция и значението на нейния лидер за НАТО", каза той.

Експертът коментира и изказването на премиера акад. Николай Денков относно темата за касетъчните боеприпаси. "Те са едно изключително мощно средство за поразяване и са на границата и извън границата на конвенциите за обикновените въоръжения. Може да се каже, че след като САЩ заявиха, че ще доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, това не предизвика толкова еднопосочна реакция в ЕС. Дори една Великобритания не го осъди, но се разграничи от подобно изказване, защото това са боеприпаси, които на ръба на оръжията за масово унищожение", подчерта Велков.

По негови думи, ако Украйна отиде на вариант да използва касетъчни боеприпаси, особено такива, които могат да поразяват в дълбочина на територията на Русия, това може да промени нагласите на Русия в използването на по-мощни оръжия.

"Русия няколко пъти намеква, хора като Дмитрий Медведев, че ще се замисли за промяна в нейната военна доктрина по отношение на ядреното оръжие. Трябва да бъдем внимателни, когато правим такива анализи", каза експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.