Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Христанов: Има яростна битка за местните избори в София, визитата на Зеленски беше опорочена

"Продължаваме да се самофинансираме", сподели лидерът на партия "Единение"

07.07.2023 | 20:18 Редактор: Искра Ангелова

Моето най-голямо притеснение е, че корупцията беше изтикана на заден план. Най-вероятно е, че тя пречи на сглобката, защото при положение, че имаме 12-годишно управление, което стана известно с това, че влизаше съвсем самичко от криза в криза, главно с корупционни скандали и къщи за тъщи, пътища и язовири - и днес, за да работи, очевидно е, че има разбиране, че някои неща трябва да бъдат загърбени, за да може да се осъществи сглобката. 

Това заяви лидерът на партия "Единение" Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него няма как да се направи коалиция с хората, които са те направили политическа сила, водейки война с тях.

"Няма как да влезеш в едно министерство и да изпълняваш своите служебни задължения, виждайки корупционна схема и затваряйки си очите за нея. Тук е един много прост избор пред хората, които днес са призвани да бъдат изпълнителна власт - те или трябва да си затворят очите пред схемите, които виждат и са безброй, или трябва да ги разкрият и прекратят. Това най-вероятно би било край на тази доста деликатна конструкция, която понякога произвежда и добър резултат", допълни Христанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му целта за Шенген е добър резултат за България.

"Дали Шенген стана възможен, защото почистихме трайно "Капитан Андреево" - да. Искрено се надявам, че сегашното МВР и сегашното Министерство на земеделието ще продължат работата, която беше започната, леко колебливо продължена и от служебното правителство, защото "Капитан Андреево" беше големият препъни камък", коментира Иван Христанов.

Той е на мнение, че вече виждаме яростна битка за местните избори в София.

"Сигурен съм, че колегите от ГЕРБ ще излязат с нелоша програма, както винаги, само дето тя никога не се изпълнява. Но който и да е кмет, една вечер той ще получи съобщението, което ще гласи - големият бос на бюджета на София пита с теб дали ще има мир или война. И те трябва да отговорят", поясни лидерът на партия "Единение" .

И попита как ще се елиминира мафията.

"Второто, което е необходимо, е смелост, защото те ще получават SMS-ите, да влязат детските стая, да си погледнат децата и да си помислят дали наистина искат и евентуално да спечелят тази битка. Как ще отговори на този въпрос ГЕРБ, могат ли да се преборят с интересите, които са създадени по време на тяхното много дълго управление. Смятам, че не могат. Финансовите интереси за толкова големи, че лидерът и партията са попаднали в капана", добави Христанов.

Той подчерта, че зад гърба си нямат президенти, посолства и олигарси: "Продължаваме да се самофинансираме. Всичко правим за България."

По думите му украинският президент Володимир Зеленски е бил у нас, за да отстоява интересите на народа си.

"Визитата беше ужасяващо опорочена, видях кадър, в който кадър господин Зеленски се здрависваше с г-н Пеевски", каза още Христанов.

Гледайте целия разговор във видеото.