Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"След местните избори сглобката няма да се счупи": Колко дълго ще управлява правителството?

Коментар на журналиста Валерия Велева и ПР-експерта Нидал Алгафари

03.07.2023 | 20:31 Редактор: Юлиан Христов

Коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е възможно да се задържи до местните избори, но и след това, дори и да достигнат до 4-годишен мандат.

Около това мнение се обединиха в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Валерия Велева и пиар експертът Нидал Алгафари.

"Поне до местните избори сглобката няма да се счупи, а може да продължи и след тях. В момента наблюдаваме театър и това, че личните интереси са по-големи от националните", коментира Велева.

По думите ѝ коалицията се държи от институционални механизми, които са много важни за развитието на страната. "Това са финансите, които трябва да дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост. Мисията на това правителство е да приеме тези закони, които не са малко. Но въпросът е, че тези закони никой не ги пише в момента. Депутатите не са седнали още на масата по приемане на тези закони", каза тя.

По думите ѝ това правителство си е закачило "като значка на ревера" конституционната реформа. "И дотук толкова знаем за това нещо. Нямаме комисия, която да е конструирана", допълни тя.

Според Велева в една бъдеща конституционна комисия участие трябва да вземат експерти, а в парламента няма хора, които да са компетентни по въпросите на Конституцията.

Журналистът е на мнение, че когато се съберат всички проекти за конституционни промени, ще започне дебат, за който няма съгласие в обществото - дали трябва изобщо да има такива промени.

"Когато се прави такава съществена реформа, трябва да има поне някакъв тип съгласие, трябва да има доверие, а те си нямат доверие за назначаване на зам.-министри, областни управители, камо ли да седнат да пишат по тези теми. Самото общество е твърде много фрагментирано в своите виждания, в своите интереси и не виждам една обща посока, по която да иска това общество да се движи държавата", допълни тя.

Според нея не може да се променят основни постановки, върху които е стъпила държавата и е немислимо парламентът с най-нисък рейтинг да прави такива важни промени в държавното устройство.

Според Велева ГЕРБ са се забавили с обявяването на своя кандидат за кмет на София. Все пак тя обаче вижда проблем при кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев.

"Трябва да обясниш на това общество защо го вадиш този човек. Защото е живял с изграждането на демократична България? Нещо да ми кажете извън неговата фирма той да се е произнесъл?", каза Велева.

"Ако продължават в този дух, ще изкарат целия мандат", каза пиар експертът Нидал Алгафари пред Bulgaria ON AIR в коментар за живота на правителството. Според него причината за това е, че партиите ще опитат да реализират обещанията, които са дали на избирателите си.

По думите му обаче конституционна реформа няма да има. "Всички са се вторачили в прокуратурата. Когато погледнеш в прокуратурата, виждаш, че има проблем в съда, има проблем в МВР, има проблем в Следствието. Ти не можеш да тръгнеш от средата, а трябва да продължиш докрай. Ако тръгнат да го гласуват, така може да объркат Конституцията, че после ще се чудим как да я оправим", допълни той.

Според него мнозинството в парламента не е готово да прави такава реформа. По думите му трябва да има практици, хора, които са "врели и кипели вътре".

"Не са готови, не са наясно какво точно им се иска", допълни той.

По думите на Алгафари приемането на бюджета ще изкара много хора по улиците и ГЕРБ са постъпили умно, като са дали поста на финансов министър на Асен Василев, който ще отнесе негативите.

По думите му в София на местните избори ще има сериозна битка, "ако ГЕРБ извадят читав кандидат овреме".

Гледайте целия разговор във видеото.