Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Нели Куцкова: ВСС уронва съдебната власт

Винаги е имало политическо влияние, но не толкова безогледно, заяви бившият председател на Съюза на съдиите

03.07.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

"Винаги е имало опити за влияние. Къде по-явни, къде по-тайни. Но сега вече стана толкова ясно, как се влияе дори върху Висшия съдебен съвет, който би трябвало да бъде един абсолютно независим орган, че човек да го е срам да каже какво работи. Опити за политическо влияние винаги е имало. Но не е било толкова демонстративно, толкова безогледно и, с извинение, толкова неграмотно".

Това каза в предаването "Опорни хора" Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България по повод политическото влияние върху съдебната система.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС излязоха с декларация към Висшия съдебен съвет да спре избора за нов главен прокурор.

"Това също е вид намеса в работата на съдебната власт, но поне е явна, обоснована, а не някаква подмолна, задкулисна. Висшият съдебен съвет ще си прецени дали да спре. И ако може да действа самостоятелно, а не под диктовка - явна или тайна, трябва да изложи и мотиви, защо ще спре, и защо пък няма да спре. Не е задължително да спре. Ако ме попитате мен дали е правилно - да, по-добре е да спре, защото и без това в момента вървят законодателни процедури, приемат се закони, ще се приема конституция. В някои места дори законите взаимно се блокират, защото по закон в съдебната власт, например, тече срок за избор на нов Висш съдебен съвет. Същевременно Конституцията ще предвиди нещо по-различно", уточнява Нели Куцкова.

Прокуратурата избра в рамките на 40 минути временно изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

"Бързината, наистина, беше изненадваща. Нищо не налагаше толкова спешно да се избира веднага изпълняващ длъжността. Освен това, мотивите бяха крайно неубедителни. От една страна процедурата. Спорно е дали прокурорската колегия сама можеше да взема такова решение или трябваше целият Висш съдебен съвет, така нареченият пленум, който пленум избира и главния прокурор, когато се избира титуляр. По аналогия би могло да се приеме, че пленумът трябва да го избере. Това е едно на ръка. И като има спор дали пленумът или прокурорската колегия, винаги е по-сериозно и стабилно по-висшия орган, какъвто е пленумът на Висшия съдебен съвет да вземе това решение. Защото, когато е, условно казвам, по-нисшият е само част от Съвета на прокурорската колегия, като вземе такова решение, той е силно уязвим. Това е по процедурата, а иначе по същество смятам, че прокурорската колегия дължи обяснение на обществото и на колегите най-вече - защо човекът, който беше толкова години плътно зад Гешев и който така страстно го защитаваше и почти плачеше, че тази бомба е целяла да го убие, а сега изведнъж се оказа най-големият борец срещу Гешев и неговите похвати", коментира ситуацията Нели Куцкова.

Кой уронва престижа на съдебната система? 

"Това е органът, който има едно от основните задължения да пази престижа на съдебната власт. Точно той го уронва - като започнем от лексиката, от съдържанието и спазването на закона", каза бившият председател на Съюза на съдиите.

Целия разговор гледайте във видеото!


2
1 rate up comment rate down comment 0
ТАПЧАКУРОФФ
преди 8 месеца
Тъз е най-корумпираната. От партиен секретар на комунистическата организация в Районния съд София след 90-та година скочи в антикомунистическата организация СДС. И като се провали отиде на парите на Сорос - в разни проекти да пише доноси срещу България за пари. Отврат. Ши пувърна Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 10 месеца
Тази корумпираната , как има сурат да коментира и да се изказва за каквото и да било. Трябва да се скрие и изобщо да не се показва пред обществото. Сигнализирай за неуместен коментар