Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: ПП-ДБ и ГЕРБ са се договорили предварително Сарафов да смени Гешев

Бил е бившият главен прокурор близък с ГЕРБ - коментар на доц. Мария Пиргова и доц. Стойчо Стойчев

20.06.2023 | 20:30 Редактор: Юлиан Христов

Замяната на главния прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов вероятно е била договорена между ГЕРБ и коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Около такава теза се обединиха политолозите доц. Мария Пиргова и доц. Стойчо Стойчев в предаването "Денят ON AIR".

Според доц. Пиргова управляващата коалиция не може да не предвиди какво ще последва от отстраняването на главния прокурор – а именно назначаването на Сарафов. В същото време искането за оставката на Сарафов от страна на "Продължаваме промяната" според нея е проформа.

"Съглашението е да се свали Гешев, което означава да се назначи Сарафов. Ако това мнозинство искаше да избере нов ВСС, трябваше да са започнали преди два месеца. Нещата са прости. "Продължаваме промяната" дойдоха като нова партия, решиха да се наместят в креслото на ГЕРБ, не успяха, и трябваше да сключат примирие и да делят. Всичко се дели, достойнството няма цена, а у нас дори го няма", коментира доц. Пиргова.

По думите ѝ политическата класа не се грижи за развитието на България, нито за своето развитие като политическа класа. Тя смята, че Бойко Борисов е непреодолима бариера пред "Продължаваме промяната", които са решили, че вместо да се борят, е по-добре "да седнат на една маса с него".

"След като не можаха да преодолеят ГЕРБ, "Продължаваме промяната" мислиха-мислиха и решиха да се включат в този модел", коментира тя.

Пиргова каза също, че Борисов и влиянието на ГЕРБ много трудно биха могли да бъдат премахнати.

"В политиката не се изискват доказателства, за да видиш, че някой стори магистрали и краде и че магистралите ги няма, че страната е на последни места, за съдебната реформа получихме страшно много критики. Ние не трябва да гласуваме за тези хора, защото една власт като ГЕРБ, останала 12 години на върха, се сваля трудно и как ще я отместим, как ще я свалим, не е ясно. Идват нови партии и те влизат в този модел. Ние чухме в техния запис за какво говорят", коментира доц. Пиргова, според която средствата от Плана за възстановяване и устойчивост от 12 млрд. евро "са в основата на тази коалиция".

Според нея т.нар. конституционна реформа е "прах в очите на гражданите".

"С тази коалиция България преминава един период на битка за демокрация. Този период свърши, толкова можем ние българите. Остават да ни управляват олигарси, които произвеждат един сърбо-руско-украинско-македонски модел", обясни политологът.

Според Пиргова участието на ДПС в конституционните промени е продиктувано от това, че те имат интерес да запазят икономическата си власт.

"Като цяло "Продължаваме промяната" доста по-късно от своето формиране поеха темата за отстраняването на главния прокурор. Като наратив и реторика основно говореха за ревизия на управлението на ГЕРБ. Съдебната реформа и Гешев си бяха тема на "Демократична България", каза от своя страна Стойчо Стойчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Склонен съм да се съглася, че са се вгледали в една посока (ГЕРБ и ПП-ДБ, бел. ред.). Като сваляш някого, трябва да си наясно с кого ще го смениш. Ясно е било за всички, че ще има заместник и той ще се казва еди-как си“, коментира Стойчев.

Той смята, че при управлението на ГЕРБ Иван Гешев не е давал основания, за да се мисли, че е близък с ГЕРБ. Политологът разви тезата, че е парадоксално да се смята, че двамата предходни главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев са пазили Бойко Борисов. Той припомни аферата "Костинброд", в основата на която е бил Цацаров и която е довела до управлението на правителството на Пламен Орешарски. Подобна акция направил и Гешев в президентството, което довело до електорални щети за ГЕРБ.

Според него, ако прокуратурата е имала достатъчно доказателства за престъпления от Борисов през годините, отдавна обществеността е щяло да научи за това.

"Ние не успяхме да развием този авторитарен модел, какъвто беше в Украйна. Има хора, които наистина живеят в диктатура. Борисов беше свален, както беше свален преди това Станишев", поясни политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.