Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Чобанов: 24 май трябва да бъде считан за най-важния български празник

Борис и Симеон са бащите на средновековния български етнос, каза историкът

24.05.2023 | 19:48 Редактор: Тодор Петров

"Благодарение на Светите братя, техните ученици и държавата се е родил българският народ такъв, какъвто го познаваме. Това е наш празник, който обединява всички ни, извършено е велико дело. Трябва да бъде мислено в посока 24 май да бъде считан за най-важния български празник. Редно е този разговор да се проведе в парламента и да се чуят аргументите", заяви историкът доц. Тодор Чобанов в предаването "Денят ON AIR".

Гостът на Bulgaria ON AIR посочи, че геополитическата ситуацията в България от 130-140 години върви по оста изток - запад, а 24 май все повече се откроява като безспорния ни и най-голям празник.

Много красив и чист празник на духа. Нещо, което е без прецедент в световната практика, изтъкна доц. Чобанов.

"Светите братя и техните ученици запалват огъня. Този огън щеше да загасне, защото срещу тяхното дело работят цели системи. Благодарение на тези хора е извършена интелектуалната революция. Тя щеше да приключи много безславно, ако не бяха Борис и Симеон. Те са бащите на средновековния български етнос. Хората, които са създали Златния век, и благодарение на които нас ни има. Виждали са процесите и събитията векове напред", обясни историкът.

Доц. Чобанов отбеляза, че неслучайно в средата на 19 век започва всенародното празнуваме на този празник, без да има българска държава. Българското образование започва да се надига в този период.

Историкът посочи, че в предкнижовната фаза текстовете, които са създадени в канцелариите, имат изцяло служебен характер и са писани за ограничен кръг държавници. А благодарение на богослужението делото на Светите братя достига до всеки. Съчетаването на процесите пък е станало благодарение на държавата.

"Било е много важно да се достигне до всеки българин на езика, на който той говори. Християнството да стане истинско и да стане живата наша вяра. Имаме интелектуалци от много висша категория, мога да ги сравня с Георги Господинов. Много трудно се създава елит. Много съпротива. Нашата история е изпълнена с много вътрешни войни, за съжаление. Езичеството е било много трудно за изкореняване. Борбата е продължила векове наред", каза още доц. Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.