Нетрадиционен 24 май - второкласници поздравиха с изпълнение на "Рибния буквар"

По този начин учениците лесно достигат до творчеството на възрожденците ни

24.05.2023 | 14:08 Редактор: Вяра Димова

По нетрадиционен начин - с изпълнение на "Рибния буквар" на Петър Берон, ученици от 142-о ОУ в София избраха да поздравяват всички за празника. "Помогни ми да те возвися" е текстът, по който второкласниците работят и така се запознават с творчеството на нашите възрожденци - писатели, художници и учители. 

В подкрепа на българското училище през 1824 г. Петър Берон пише първия български буквар, първата възрожденска печатна книга, помощник на взаимното училище. За днешните второкласници, които вече сами ползват интернет, най-лесното обяснение е, че това е учебник от преди 200 години, който може да бъде намерен в Google. Много от текстовете са за ценности, на които са възпитавани всички поколения - доброта, трудолюбие, уважение.

Петър Берон отхвърля разпространеното по онова време килийно образование и препоръчва образованието в европейските държави, в които е пътувал. Чрез рецитала  децата се запознават с интересни откъси от него и намират обяснение за неизвестните неща от края на 19 век.

"Горди сме, че нашето училище предава на поколенията исторически факти и събития, свързани с българската култура и книжовност. Със своя театрален опит, малките актьори посвещават на 24 май", каза директорът на 142-о ОУ Нели Недялкова. Всички деца от 2 "Г" клас днес поднасят цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
шопендар
преди 10 месеца
БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАЖОРЕТКИТЕ ,ПРАЗНИКА БЕШЕ ПРЕКРАСЕН Сигнализирай за неуместен коментар