"Чест за българския език": Политиците с цветни пожелания за 24 май и Георги Господинов

Десетки пожелания в социалните мрежи

24.05.2023 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Политическите лидери също отбелязаха празника и честитиха Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с публикации в социалните мрежи. Те изразиха и уважението си към постижението на писателя Георги Господинов.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий с картичка, а по-късно поздрави и писателя Георги Господинов за историческото постижение.

"Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България", написа лидерът на ГЕРБ.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" - Кирил Петков, посочи, че този 24 май е още по-специален.

"Искам да благодаря на Георги Господинов, че ни припомни, че времето принадлежи на онези, които са готови да се откъснат от миналото и да погледнат смело напред към бъдещето. Благодаря, че ни припомни, че България може и че там, където има тъмнина, винаги дреме чудо", допълни Петков.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отбеляза празника в своя профил чрез музикален поздрав.

"Има един ден в годината на българите, който стои по-високо от всички останали. Толкова високо, че дори нечистотията и мръсотията на времето, в което живеем, не могат да го изцапат", подчерта той.

Председателят на ДПС се поклони пред съвременните просветители и изрази надежда за намиране на изход от кризите.

"От името на Движението за права и свободи и от свое име поздравявам всички по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празник, утвърдил се със своята тържественост като най-светлия, най-съкровения български празник, пренесъл възрожденския си дух през вековете, събрал в едно гордост и преклонение пред буквите, словото, просветата, културата и духовността", заяви Мустафа Карадайъ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посети Смолян по случай празника. На Деня на словото тя сподели и свои стихотворения отпреди 40 години, публикувани във вестник "Работнически устрем". Самата Нинова бе изненадана от находката, направена от Българското национално радио, а едно от стихотворенията гласи: "Един живот! Верига, но конечна! Аз раждам се, живея и умирам! Един живот ми стига, за да остана вечна. Умира тялото, душата, но ако си живял прекрасно - не ще умреш в сърцата!"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отправи и предизвикателство по случай празника. Призова всеки, който е изписал името си на латиница във Facebook, да го изпише с българските букви.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)