Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бойко Найденов за взрива срещу Гешев: Той отключи всичко, важно е кой стои зад него

Това, което се случва в прокуратурата и ВСС е унизително, смята бившият шеф на НСлС

23.05.2023 | 19:55 Редактор: Юлиан Христов

Самият факт, че член на ВСС отива като пратеник на някого и нарежда на главния прокурор в републиката какво да прави - това само по себе си е Кафка и Марио Пузо. Това каза бившият директор на НСлС и зам.-главен прокурор Бойко Найденов в предаването "Денят ON AIR".

Според него, това което се случва в прокуратурата и ВСС, е унизително.  

"За всеки здравомислещ човек, след като три години от мандата на г-н Гешев като главен прокурор, ВСС седеше като монолит зад него, в рамките на една седмица, без да има видима причина се обърна срещу него, за какво говори това?", попита Найденов.  

Той постави под съмнение евентуалното отстраняване на Иван Гешев от Пленума на ВСС, тъй като съветът е с изтекъл мандат.  

"Явно има човек, който казва. Така чухме в разговорите", каза още той по повод записите, разпространени на брифинг на главния прокурор. 

Според Найденов, това, което би променило ситуацията в съдебната система, е "катарзис" у политиците.  

"Може би е редно тези хора, които са засегнати, да излязат и да кажат - да, имахме такива отношения, това се промени. Имахме такива уговорки, нямахме такива уговорки", допълни той. 

Според Найденов българската съдебна система е една от най-скъпо платените в ЕС - имаме най-много прокурори на глава на населението.  

Много по-важно е да се преосмисли мястото на прокуратурата - дали да бъде част от съдебната власт и това може да стане с промяна на Конституцията, допълни Найденов.  

Той изрази мнение, че е важно да се установи кои са извършителите и поръчителите на взрива край кортежа на главния прокурор, "защото той отключи нещата".  

"Може да е било предупреждение, може би се е целяло да бъде убит. Може би е просто намек какво би могло да се случи. Чуждите обикновено не предупреждават", допълни Найденов.  

Гледайте целия разговор във видеото.