Прокурори към Гешев: Прояви мъжество и излез в отпуск, за да няма съмнение за манипулации

Срещу членове от Прокурорската колегия, поискали оставката на главния прокурор, са започнали проверки

23.05.2023 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Второ искане за оставката на главния прокурор. Четирима членове на Прокурорската колегия са внесли във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване от длъжност на обвинител номер едно.

Определението на Гешев за политиците като "политически боклук" накърнява престижа на съдебната власт. Това са посочили прокурорите в писмото си до ВСС, в което отново искат предсрочното освобождаване на главния прокурор. Един от подписалите е Георги Кузманов. Според него Гешев може да поиска отвод на магистратите, пожелали освобождаването му с цел да намали кворума на заседанието в четвъртък. По този начин няма да няма достатъчно гласове за предсрочното му освобождаване.

"Считаме, че не е допустимо магистрат, главен прокурор, да използва такъв език в свои медийни изяви. Да наричаш политическата класа в България "боклук", това са народните избраници на българския народ, дори да си го мислят някои по този начин, не е език, който магистрат може да си позволи да използва пред медиите", заяви Кузманов.

Прокурорската колегия на ВСС излезе днес с декларация: "Призоваваме Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по случая, тъй като само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск. Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими щети върху авторитета и престижа както на съдебната власт и в частност на ПРБ, така и върху българските магистратите".

В отговор главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до Висшия съдебен съвет, в което посочва, че не е извършил нарушение на служебните си задължения. Той не е давал никакви указания на разследващи, израелски експерт не е участвал в действия по разследването на взрива срещу колата му и не е допускан на мястото на огледа. А срещу членовете от Прокурорската колегия Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които поискаха оставката на Гешев, е започнала проверка от прокуратурата. 

"Стана ми смешно, когато разбрах за това, защото това са методи на страхлив човек, който тръгва по този начин срещу колегите си, които са задвижили една законова процедура. Нямам притеснение. Не знам за какво е проверката, която се извършва в прокуратурата", коментира Георги Кузманов. 

Вчера пред медиите Гешев пусна телефонен разговор с Йордан Стоев от Прокурорската колегия. Записа главният прокурор получил чрез своя служителка, която му предала флашка, получена от непознат мъж. Според Кузманов записът е манипулиран. 

"Главният прокурор представи един видимо манипулиран запис. Да знаех за срещата с г-н Стоев, само че беше много любопитно как служителката на главния прокурор в тъмна доба му е предоставила флашката в събота вечер, а срещата между Стоев и Гешев се е провела по инициатива на главния прокурор в неделя някъде по обяд", недоумява магистратът. 

От пресцентъра на прокуратурата посочиха, че са били проверени над 70 сигнала от 2018 година досега срещу главния прокурор. Съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения, допълват още от държавното обвинение. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)