Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Контрера: Ситуацията по пътища е близо до пълномащабна война, присъдите - смехотворни

НС трябва да надмогне политическите ежби и да се заеме с безопасността на пътя, заяви общинският съветник

18.05.2023 | 20:55 Редактор: Вяра Димова

Случващото се по българските пътища е близо до пълномащабна война. Проблемът не е от вчера, но имам чувство, че е през последните години ескалира. В Столична община има десетки участъци, в които се кара абсолютно неразумно.

Така общинският съветник Карлос Контрера коментира в студиото на "Денят ON AIR" проблема с пътната безопасност. По думите му един от големите проблеми е скоростта на движение. 

"Проблемът има две измерения. Единият е инфраструктурният, от друга страна съвременните автомобили имат много по-големи възможности. Санкциите няма да решат проблема. За да се държат така тези хора на улицата, очевидно имат проблеми", каза Контрера, като засегна и образователната система.

Санкциите трябва да бъдат достатъчно високи, за да са ефективни, но и да се прилагат, категоричен е гостът.

"Трябват бързи стъпки. Дано това НС надмогне политическите ежби и се заеме с въпросите за пътната безопасност. Тези, които управляват автомобили с концентрация над 1-2 промила, да им се конфискуват автомобилите", настоя председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност пред Bulgaria ON AIR.

Според Контрера няма как с 15 патрула на "Пътна полиция" да се контролира спазването на правилата за движение в София. 

"200 полицаи ще дойдат от някакво звено, което се занимаваше сигнално-охранителната техника, а другите ще дойдат от специализираните полицейски сили, т.е. хората, които се борят с безредиците. Това не решава проблема на Столичната дирекция, на която ѝ липсват около 200-250 човека", обясни общинският съветник.

По думите му, освен засилване на контрола, трябва да бъде включена и охранителна полиция.

"Контролът трябва да бъде категоричен. Прокуратурата и съдът са твърде либерални към някои нарушения. Присъдите понякога са на границата на смехотворното", заяви Контрера.

Гледайте целия разговор във видеото.