България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Войната по пътищата: Прехвърлят ли си топката МВР и СО, в камерите ли е решението?

"Фандъкова твърди, че МВР има достъп до видеоконтролния център, но това не е вярно", заяви общинският съветник Симеон Ставрев

11.05.2023 | 08:58 Редактор: Петя Кръстева

Извънредно заседание на Столичния общински съвет ще се проведе днес. Причината са гонките по софийските улици и инцидентите с фатален край.

"Столичната община и МВР си прехвърлят топката по отношение на войната по пътищата. Единственият начин за адекватен контрол на нередовните шофьори в София е по автоматичен път с камери. Никакви други варианти няма да проработят. В София има 600 камери, които се управляват от дирекция към г-жа Фандъкова. Те обаче не могат да засичат нарушенията. Основните сред тях са пресичане на червен светофар и превишена скорост", заяви общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев в студиото на "България сутрин". 

Той припомни, че още след смъртта на Милен Цветков общински съветници от ДБ са предложили на ГЕРБ въвеждането на план за пътна безопасност, но те са отхвърлили идеята им. 

"Опасенията ми са, че по време на срещата от Столичната общината ще кажат, че МВР са виновни, но няма да се предложи никакво решение", прогнозира гостът.

Ставрев коментира и изказванията на председателя на СОС Георги Георгиев, според които за месец на бул. "Сливница" са засечени 13 000 нарушения на скоростта и не са предприети мерки. 

"Монтирали са едни табла, показващи скоростта, но нищо повече. Тази информация не може да се използва за нищо друго, освен да се казва, че са извършени нарушения. Фандъкова твърди, че МВР има достъп до видеоконтролния център, но това не е вярно - там има служители на Столичната община, които не са полицаи", изтъкна той. 

Ставрев алармира за случаи, в които се изпращат сигнали до МВР за нарушители, шофирали в бус лентите, но органите на реда така и не ги санкционират. 

Пред Bulgaria ON AIR гостът открои и какви биха могли да бъдат решенията на проблема. 

"Трябва да бъдат монтирани допълнителни камери. Столичната община трябва да сключи споразумение с МВР, монтират 600 камери по всички ключови кръстовища и започва да санкционира, но така че стойността на техниката да бъде избита за не повече от два месеца. Глобите трябва да бъдат изпращани на хората - така родителите на момчето, което уби другите две деца, например, повече нямаше да му дадат колата", посочи още Ставрев.

За  него няма съмнение, че и МВР и КАТ имат финансовата възможност да закупят камери.

Гледайте целия разговор във видеото.