На войната по пътищата ще отговорим с война: Фандъкова се закани на джигитите в София

100 000 са нарушенията за превишена скорост над допустимата само за месец

12.05.2023 | 14:19 Редактор: Михаела Димитрова
На войната по пътищата ще отговорим с война: Фандъкова се закани на джигитите в София

Дължим на Явор и Ани, на техните семейства и приятели, на близките на всички жертви на катастрофи, конкретни ангажименти и резултати. Защото така повече не може. На тази война по пътищата, в която се избиват невинни хора, трябва да отговорим с война. И това е война срещу високата скорост. Скоростта убива и нашата задача е да натиснем спирачката. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Нужни са ангажименти и разбира се, законови промени, които да направят възможно всичко, което поемаме като ангажименти. Надявам се, е това се разбира и в Народното събрание ще бъде разгледан Закона за движение по пътищата. Отговорът трябва да е единен, за да се вдигне кракът от педала на газта", каза още Фандъкова.

По нейни думи след инцидента на бул. "Черни връх" са поставени 31 радара за контролиране на скоростта, а статистиката е смразяваща: между 80-100 000 са нарушенията за превишена скорост над допустимата само за месец.

"21 автомобила са минали с над 130 км/час по бул. "Черни връх", над 35 човека са карали с превишена скорост от 130 км/час по бул. "Сливница". Затова предлагам конкретни ангажименти и срокове от страна на СО и се надявам МВР да подкрепи тези мерки", каза още кметът на столицата.

"Недопустимо е да продължим да гледаме стягащите сърцата изповеди на майки и бащи по телевизиите, и да не променим черната статистика. Това не са числа, а лица, мечти и животи, които са отнети", коментира Фандъкова.

"Поехме ангажимент пред "Пътна полиция" и МВР да подготвим проекти и да поставим камери на четири ключови булеварди в София, подчерта още Фандъкова, след което поясни, че на бул. "Сливница" на пешеходните пресичания ще се изградят острови, както и изкуствени неравности. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR