България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На пътя излизат неподготвени водачи, трагедията на бул. "Сливница" е "отгледана"

"2/3 от загиналите в катастрофи са невинни", посочи Алекси Кесяков

12.05.2023 | 08:25 Редактор: Петя Кръстева

В търсене на решение за войната по пътищата ще се проведе поредна кръгла маса в Народното събрание.

"Трябва да се променят начинът на живот и отношението на цялото общество към безопасността на пътя. Изведнъж се оказва, че сме прекарали 7-8 години на пътя. За този живот е необходима специална подготовка. Безопасността на движението, ако тръгнем по живота на човек, започва още от раждането и продължава до дълбока старост", заяви експертът пътна безопасност Алекси Кесяков в студиото на "България сутрин".

По думите му в новия закон има няколко нови правила за пешеходците, промени има по отношение на скоростта и стопаните на пътя.

"Произшествието на бул. "Сливница" е отгледано. Ако тръгнем по живота на детето, ще видим какво е било семейството, какво е било в детската градина и училището, а най-накрая и курсовете за подготовка. Безопасността не започва от тях, а от семейството", категоричен бе Кесяков. 

Бившият шеф на Пътна полиция е на мнение, че "контролът събира и ограничава нарушенията". 

"През миналата година сме регистрирали най-ниското число в броя на загиналите от 60 години насам. Нещата продължават да се движат в тази рамка. Нещата могат да се изменят много трудно само с контрол, защото на пътя излизат неподготвени хора, има пропуски в пътната инфраструктура и нивото на безопасност на автомобилния парк", изтъкна експертът. 

Пред Bulgaria ON AIR Кесяков отбеляза, че в закона е предвидена и възможност за управление на автомобил с придружител - младият шофьор да завърши курсовете преди 18-годишна възраст и докато стане пълнолетен, да управлява с възрастен до себе си. 

"МВР ще получи 253 камери - 150 стационарни, а останалите - мобилни. Това няма да е последният транш. Нарушенията веднага заминават в центъра за обработка", съобщи още съветникът на вътрешния министър.

Кесяков представи и стряскаща статистика, според която 2/3 от загиналите в катастрофи са невинни. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
3M
преди 11 месеца
На пътя вече е чалга поколението - без нормална човешка ценностна система. Това е резултата от разните промени в културната обалст. Сигнализирай за неуместен коментар