Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има контакти между политици и съдебна власт. Кой заплашва магистрати?

"Изказванията на Гешев и Сарафов ще повлияят негативно върху имиджа на Бойко Борисов", смята доц. Наталия Киселова

15.05.2023 | 20:57 Редактор: Петя Кръстева

Главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса оставката си и отказа да напусне поста си. Заместникът му Борислав Сарафов пък обяви, че се страхува за живота си, заради което му беше назначена охрана.

Изказванията на двамата магистрати ще повлияят негативно върху имиджа на Бойко Борисов. Вече ще бъде по-деликатно да се водят разговори за правителство. От "Продължаваме промяната" си представяха "операция чисти ръце" - да се изчисти съдебната система от хора, които са със спорен имидж. Борбата между главния прокурор и неговия заместник обаче е последица от тази в политическата сфера. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите ѝ още от 1 май съществуват няколко въпроса, които остават без отговор - дали става дума за сплашване на главния прокурор или за инцидент спрямо трето лице. 

"Ако приемем, че г-н Гешев е извел децата и семейството си, то можем да кажа, че е притеснен за близките си. Ако пък погледнем думите на г-н Сарафов, то и той е притеснен за собствения си живот. От това, че и двамата са притеснени, идва логичният въпрос - кой е онзи, който ги заплашва". отбеляза тя. 

Според госта "със сигурност има контакти между хора от политическата власт и такива от магистратурата". 

Пред Bulgaria ON AIR доц. Киселова коментира и възможността да бъде съставен редовен кабинет.

"Г-жа Нинова успя да слезе от този влак доста бързо. Има много сериозна опасност в следващите 7 дни да станем свидетели на още откровения по медиите. Част от участниците в този сериал трябваше да си дадат сметка, че времето им е изтекло и вече трябва да бъдат встрани от политическия живот", смята тя. 

Конституционалистът е на мнение, че ГЕРБ-СДС ще се върне към вариант "А" за съставяне на кабинет, след като "Б" не е възможен към настоящия момент.

Доц. Киселова анализира и думите на председателстващия ВСС Боян Магдалинчев, че тепърва ще се преценява дали искането за отстраняването на Гешев отговаря на правилата. 

"Времето, което ще бъде дадено на г-н Гешев за обяснения, ще се използва, за да получи подкрепа и да не се съберат 17 гласа за неговото отстраняване", изтъкна гостът. 

Тя прогнозира, че ако не бъде сформиран редовен кабинет, следващите избори ще са или в края на месец юли, или в началото на октомври. За да не се стигне до подобен сценарий, "Мария Габриел трябва да предложи състав с безспорна репутация", който да предизвика в обществото емоционална подкрепа. 

Гледайте целия разговор във видеото.