Всички срещу Гешев: ИТН си приписаха оставката му, партиите искат цялостна съдебна реформа

"Прокуратурата се е въздържала да прилага върховенството на закона срещу политиците", смята Иван Демерджиев

15.05.2023 | 18:38 Редактор: Петя Кръстева

Главният прокурор Иван Гешев скъса демонстративно написаната си оставка и обяви, че той и семейството му са били заплашвани. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов задочно се обърна към него и попита защо само той му е виновен, отричайки обвиненията на Гешев. 

"Само аз съм му виновен, само това разбрах. Като какъв да му предложа посланически пост - нито съм говорил, нито съм се обадил на прокурор, само на него съм се обадил за съчувствие, защото да плашиш семейство - това е боклук, а да наречеш избраниците на народа политически боклук, ето това не е коректно", обясни Борисов.

Бившият премиер видя сили, които се задействат заради опита да се състави кабинет. Обяви, че не се разпознава в нито една от думите на главния прокурор и отново беше категоричен, че къща в Барселона няма и не се опасява от повторен арест.

"Когато госпожа Габриел повтори, че оставката и законите са първи в нейната програма, ние станахме лоши и всички ваши опорки - че някой ни е покривал, се оказаха грешни", изтъкна Борисов.

ДПС определиха усещането за близост с главния прокурор като медийна интерпретация, а подаването на оставка коментираха като личен акт.

От БСП коментираха, че ще повярват на думите на главния прокурор, след като видят действията му. 

От "Има такъв народ" заявиха, че с изчегъртването на модела ГЕРБ по време на управлението им са допринесли до събитията с главния прокурор днес. 

"От нашето съвместно управление с ПП-ДБ не се говореше за реформиране на прокуратурата, говореха само за смяна на Гешев и бяхме обвинени, че пазим главния прокурор. Сега прогледнаха", отбеляза Тошко Йорданов.

"Прокуратурата се е въздържала да прилага върховенството на закона срещу политиците", така служебният вътрешен министър коментира темата със скъсаната оставка на Иван Гешев. 

От "Възраждане" не коментираха изявлението на главния прокурор.

Вижте повече в репортажа.