Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Каракостов: Българинът трябва да плаща двойна здравна вноска на сегашната

Българското здравеопазването се владее от лобита, заяви началникът Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

30.03.2023 | 21:19 Редактор: Вяра Димова

Къде е здравеопазването в предизборната кампания на партиите? 

"Общи приказки и анализи на това какво се случва. Това е една област, която е икономическа. Тя създава продукт, който впоследствие е най-важен за една икономика и за държавата. В случая всички полемики на тази тема бяха свързани с това да се направи някакъв анализ", коментира началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Здравеопазването в България в момента се владее от лобита, категоричен е гостът. "Преди да дойда разглеждах молбата на един български гражданин, който иска да направи в Германия стандартна операция. Отговорът, за да дам към Касата, като експерт, е дали той да замине и Касата да му плати. Тази операция е 18 000 евро, като частта, т.нар. клинична пътека е 7 000 евро. 7 000 евро е и хонорарът на лекарския и сестринския персонал", даде пример проф. Каракостов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че всички сме потърпевши от системата. "Защо примерно болшинството, около 60% от пациентите в нашата клиника, идват от райони като Търново, Търговище, Шумен, Сливен? Специалистите и от другите болници са оценени от Касата по един и същ начин", отбеляза медикът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

По думите му това са бизнес интереси и няма конкуренция. Гостът коментира и цените на медицинските изделия.

"Те се внасят чрез агенция, която е регулаторен орган и се регистрират като цени на производител, вносител. Тя има за цел да регулира цените. Няма как българският пазар да командва производителя", допълни проф. Каракостов.

Според него здравната вноска трябва да е двойна на сегашната.

Гледайте цялата прогноза във видеото


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ken
преди 1 година
Нищо против здравната вноска да е двойна на сегашната, но едва след като заплатата стане поне 2.5 пъти по-висока от сегашната. И "касата" трябва да е с малка буква. Сигнализирай за неуместен коментар