България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спорът между НЗОК и фармацевтите излага на риск здравето на милиони пациенти

Д-р Станимир Хасърджиев и адвокатът по медицинско право Калина Михайлова се обявиха против мярката всички лекарства да се закупуват наведнъж и от една аптека

30.03.2023 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Два дни остават за подписването на рамковия договор между НЗОК и фармацевтичния съюз. Ако двете страни не положат подписите си, е възможно от 1 април аптеките да не могат да отпускат лекарства по Здравна каса. 

Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, спорните точки в преговорите са две, като и по двете може да се намерят бързи и адекватни решения от страна на НЗОК и фармацевтите. 

"Милиони са българите, които зависят от лекарства и от това да ги получават редовно. Намирането на някои лекарства е трудно, може да се намерят само в определени аптеки. Не е логично да има изискване пациентът да си набави абсолютно всички лекарства от рецептата в една аптека", заяви той пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му водещо трябва да бъде удобството на пациента и бързината, с която да му бъдат набавени необходимите лекарства. Право е на пациента да избере доколко да се съобрази с предписаното му от лекаря, възможно е да е посетил друг лекар и да има второ мнение, смята д-р Хасърджиев. 

"Това не е инквизиция, в 21 век пациентът става все по-информиран. Ограничително е пациентът да закупи всички лекарства или нито едно", подчерта той. 

Събеседникът акцентира и върху чисто финансовото отражение върху пациентите, които често избират кои лекарства да си закупят, тъй като не им достигат финансови средства. Проблемът ще се отрази пряко върху здравето и джоба на пациентите, алармира той.

Адвокатът по медицинско право Калина Михайлова заяви в студиото на "България сутрин", че пациентът няма задължение да закупи определен брой лекарства от една аптека в един и същи момент. 

"У нас инфлацията нараства, финансовата възможност на пациентите е пряко свързана с това колко медикамента ще закупят. Друг проблем е с разпределението на аптеките, тъй като то не е балансирано в страната", посочи гостът.

"Пациентите са поставени в несигурност, всява се смут в обществото. Оказва се, че диалогът в здравеопазването е много труден. Или следва да се предвиди друг начин на систематизиране на тези преговори, или следва органите да се ангажират много по-отговорно с достъпа на пациентите до лекарства", настоя Михайлова.

Тя изтъкна, че целта на здравеопазването е превенция, опазване на здравето и лесен достъп до медицинска помощ и лекарства. 

"Вече доста дълго време говорим за недостиг на лекарства. В случай, че здравето на пациента бъде пряко увредено от липсата на конкретен медикамент на пазара, може да се стигне до търсене на отговорност. Хората все по-често са будни за това, че имат права. Но у нас не е изградена юридическа култура на обществото. Опазването на здравето е преди всичко лична отговорност", каза още Калина Михайлова.