Гърдев, ИТН: България потъва в здравеопазването, десетилетия ще се сблъскваме с мигрантите

"Процесът на очистване е за всички партии", каза политическият представител

02.03.2023 | 20:14 Редактор: Искра Ангелова

Прогнозите на социологическите проучвания сочат, че партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", няма да бъде част от следващия парламент.

"Процентите са изключително близки до границата за влизане и е в сферата на социологическата грешка. Процентите са изключително динамични за всички  партии. Предишният резултат беше само с няколко стотни под чертата, сигурен съм, че сега ще имаме възможността не само да прескочим, но и убедително да присъстваме в следващия парламент. Партията е в добра кондиция, това проличава и от листите, които са запълнени", каза Димитър Гърдев от "Има такъв народ" в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му хората от листите им са разпознаваеми лица.

Попитан дали са се изчистили от зловредните хора, той отговори: "Това е тяхно задължение, както сами виждате - те сами преминават в други формации. Всякакви коментари съм чувал, но нека да бъдат подплатени с определени факти. Процесът на очистване е за всички партии, няма нито една партия в българския политически живот, който да не е минал този процес. Това е перманентен процес", категоричен е Гърдев.

А основната им задача ще бъде да осигурят възможност за работещо правителство.

"Това, в което ни обвиняваха, че едва ли не ние сме причината да няма правителство, че ние сме партията, която е била пречка - в последния парламент ние не бяхме. Причината е била отстранена, но пак нямаше правителство и отново отиваме на избори, което означава, че "Има такъв народ" не е била причината. Причината е в позициите, които заеха основните политически сили, тяхната неотстъпчивост и грешно подбраните политики към своите партньори", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политическият представител поясни, че за "Има такъв народ" има значение кой може да представи програма, която да осигури стабилност в страната и да даде гаранция, че няма да се повтарят грешките.

"България е изправена пред няколко кризи. И това, пред което тя продължава да потъва - здравеопазването. Също така обедняването. Това е процес на политически решения, които са довели до такъв резултат. Трябва се реформира системата, защото тя създава предпоставки. В една обстановка видяхме, че българските въоръжени сили и българската сигурност не е подготвена", добави той.

Според Гърдев мигрантската криза е случаен процес.

"България е получила над 170 млн. евро и няма резултат, защото такава е структурата - грешен разчет. Мигрантите са постоянен процес, с който ще се сблъскваме десетилетия. Така ще бъдат на вълни, защото от държавите, от които идват, има дълголетни процеси - обедняване, войни, суша. Изключително грешно решение е, че България може да се справи сама с мигрантите. Тя трябва да бъде изключително активна в ЕС. Всяко едно намаляване на потоците осигурява глътка въздух за България", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеотл.