Борисов vs Ицо Хазарта в 25-и МИР - епизод пореден, Трифонов се изправя срещу Пеевски

Асен Василев ще води листата на новата формация в Хасково

27.02.2023 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Партиите почти са готови с водачите на партийните си листи ден преди крайния срок за регистрацията им в Централната избирателна комисия. Традиционно най-интересна ще е лидерската битка в 25-и многомандатен избирателен район в София. Там един срещу друг ще се изправят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Корнелия Нинова от БСП, Христо Петров - Ицо Хазарта - от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и Костадин Костадинов от "Възраждане".

Оспорвана ще е надпреварата и в 23-и район в София. От ГЕРБ залагат на лидера на СДС - Румен Христов. Срещу него се изправя Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България". От същата коалиция в този район ще се яви и изключеният от БСП Явор Божанков, но все още не е ясно кой поред ще бъде той. 

В 24-и избирателен район ще се състезават Христо Иванов от коалицията "Продължаваме промяната - ДБ" и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, а Лена Бориславова ще е на втора позиция след Иванов. В този район са още Георги Свиленски от БСП и лидерът на "Български възход" - Стефан Янев.

Асен Василев ще води листата на новата формация в Хасково. Той се изправя срещу Делян Добрев. Традиционно в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще се изправи срещу Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС. Очаква се водач на коалицията "Продължаваме промяната - "Демократична България" за Кърджали да е Никола Минчев.

А в Благоевград лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който ще води листа и в Стара Загора, се изправя срещу Корнелия Нинова, Росен Желязков и Делян Пеевски, който пък е водач на листа и в Пазарджик. И накрая в Пловдив сили ще мерят Бойко Борисов, Никола Минчев, Стефан Янев и Кристиян Вигенин.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че МВР ще направи всичко възможно за противодействие на купуването на гласове по време на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Демерджиев заяви още, че очаква увеличение на купения вот. Според него хартиената бюлетина мотивира тези, които използват форми за мотивиране на вота.

"Знаем кои са рисковите секции в цялата страна. Знаем кои са секциите, в които вотът е обръщан и тези, в които има небивал брой преференции", допълни той.

Някои от партиите също са на мнение, че ще има злоупотреба с вота именно заради връщането на хартиената бюлетина.

Социологът Първан Симеонов очаква това да не са последните избори за годината.

"Стотици хиляди души ще решат в последния момент, а и въобще не знаем дали няма да има скрити вотове. Логиката казва, че не може да очакваме кой знае колко висока избирателна активност", коментира той.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
0 rate up comment rate down comment 1
Тони
преди 1 година
ДБ - ПП верно ли си вярват, че ще направят нещо? Смееееееееееееешка. Сигнализирай за неуместен коментар