ГЕРБ: Не приемаме упреци, че имаме отношение в решенията на ЦИК, Донев с коментар

"Каква ще е избирателната активност, зависи само и единствено от партиите и коалициите", заяви служебният премиер

22.02.2023 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" внесе жалба в Административния съд в София срещу решението на Централната избирателна комисия гласовете от машинния вот да не се броят отделно. От ГЕРБ също настояха ЦИК да преразгледа решението си.

Три дни след като ГЕРБ гласуваха "за" решението резултатите от вота с хартиени и машинни бюлетини да не се вписват поотделно в изборните протоколи, днес ГЕРБ поиска Централната избирателна комисия да преразгледа позицията.

"Ние не приемаме упреци, че ГЕРБ-СДС имат някакви отношения при взимането на решението на ЦИК, като настояваме комисията да го преразгледа", заяви Росен Желязков от ГЕРБ.

А обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" внесе жалба в Софийския административен съд срещу решението на ЦИК.

Служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че кабинетът няма да се намесва в предизборната кампания на една или друга партия.

"Въпреки че последните промени в Изборния кодекс очевидно пораждат неясноти и практически трудности - ние ще изпълним нашите задължения, но отговорите на всички основни въпроси - каква ще е избирателната активност, какво доверие ще засвидетелстват гражданите и каква конфигурация ще бъде в следващото Народно събрание, зависи само и единствено от партиите и коалициите", отсече служебният премиер Гълъб Донев.

След национална съвещание на МВР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че "енергията" на хората, които участват в практики по изкривяване на вота, ще бъде по-голяма заради върнатите хартиени бюлетини.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR