Компрометирана ли е честността на изборите? Партии ще сезират ВАС, Донев не вижда проблем

Румен Радев призова за повече прозрачност и напомни, че в работата на ЦИК "не бива да има външно вмешателство"

21.02.2023 | 18:50 Редактор: Петя Кръстева

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов подаде оставка в опит да се противопостави на взетото решение от Комисията, с което протоколите от секциите от хартиения и машинния вот няма да се отчитат поотделно, а ще се записват заедно. 

Във Facebook Томов се противопостави остро на решението и го определи като абсурдно и цинично. Според него така голяма част от грешките няма да бъдат забелязани. От обединението "Продължаваме промяната" - "Демократична България" заявиха, че ще сезират Върховния административен съд, защото за пореден път се заплашва честността на изборния резултат и няма да могат точно да се отчетат преференциите. 

"Няма да има отделно отчитане на хартиения и машинен вот. Това създава предпоставки за измами и руши доверието", категорична бе бившият правосъден министър Надежда Йорданова. 

В отговор президентът Румен Радев призова за повече прозрачност и напомни, че в работата на ЦИК "не бива да има външно вмешателство". 

"Не трябва да се намесваме в работата на Комисията. Очаквам да има повече прозрачност в работата ѝ, както и в тази на всички органи, ангажирани с организацията на изборите. Нека допълнително да не обезличаваме машинното гласуване", призова държавният глава. 

Служебният премиер Гълъб Донев обаче е категоричен, че решението на ЦИК няма да повлияе на честността на вота на 2 април.

"Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота - на хартиения и машинния, при сборното записване на двата вота. Би било добре да се записват отделно, за да се види какъв е делът на хората, които са предпочели да гласуват машинно и съответно - с хартия", смята той. 

Според "Възраждане" скандалите в ЦИК са съвсем закономерни.

"Не е правилно да се разделят протоколите, защото така няма да разберем колко хора са гласували машинно, а това е много важно, тъй като застъпниците на хартията настояваха, че хората не могат да гласуват машинно", констатира лидерът на партията Костадин Костадинов.

Междувременно от "Левица" внесоха жалба в Комисията и обявиха, че това решение погазва Изборния кодекс.

"ЦИК има една цел - да се заметат следите от кражбата на вота", изрази мнението си Мая Манолова.

От ГЕРБ-СДС, БСП И ДПС отказаха коментар. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR