Донев: Решението на ЦИК не би повлияло на резултатите от изборите

Според служебния премиер държавните институции работят за провеждането на честни избори

21.02.2023 | 14:12 Редактор: Михаела Димитрова
Донев: Решението на ЦИК не би повлияло на резултатите от изборите

Не мисля, че едно такова действие може да застраши честния вот. Това коментира пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев по повод решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) данните от хартиените бюлетини и тези от машините да се вписват сумарно в обща графа в изборните протоколи. Донев добави, че не вижда възможност за манипулиране на вота, ако резултатите се записват сборно.

Премиерът каза още, че държавните институции работят за провеждането на честни избори. "От страна на Министерството на вътрешните работи се полагат усилия купеният вот, корпоративният вот и всички практики, свързани с нечестност на изборите, да бъдат преустановени. Не виждам как решение на ЦИК би повлияло на честността и резултатите от тези избори. Това е в правомощията на ЦИК - да си избере нов говорител, ако досегашният не може да изпълнява функцията си", каза Донев по повод решението на Цветозар Томов да напусне поста.

"Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота, на хартиения и машинния, при сборното записване на двата вота. Но би било добре да се записват отделно, за да се види какъв е делът на хората, които са предпочели да гласуват машинно и съответно - с хартия", смята премиерът, цитиран от БТА.

"Местната власт е сред партньорите на ЦИК и правителството за провеждането на изборите", допълни Гълъб Донев. Той напомни, че Министерският съвет одобри на 3 февруари план сметката за провеждане на изборите. Около 43,6 млн. лева са средствата, предназначени за местната власт, секционните избирателни комисии, техническото обезпечаване на вота.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR