Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Фискалната консолидация е необходима, но трябва да е балансирана?

Състояние на държавата е добро, сценарият на шок и ужас не беше необходим, коментира финансовият експерт Борис Петров

20.03.2023 | 20:51 Редактор: Вяра Димова

Каква е истината за финансовото състояние на държавата? 

"Реалното състояние на държавата е добро. Сценарият на шок и ужас не беше необходим, особено в нажежената предизборна обстановка и в контекста на изнервените финансови пазари. Беше позасилен ефекта от думите на финансовия министър", каза финансовият експерт Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му траекторията на дефицита не е устойчива и това се е знаело още в края на миналата година.

"Служебното правителство не пожела да внесе проектобюджет, сега разбираме в новата обстановка, че то ще предложи сравнително консолидиран бюджет с дефицит до 3%. Не трябваше да бъдат плашени пазарите", смята финансовият експерт.

Пред Bulgaria ON AIR Петров заяви, че се е търсело сплашване на политическата класа, за да получи чувство за необходимост да се предприеме фискална консолидация и коментира популярните мерки за намаляване на инфлацията.

"Разходната част има резерви, които могат да бъдат преразгледани, включително програмите за енергийни помощи. Би следвало да бъдат прецизирани. Пазарните условия не налагат такава масивна интервенция. В цялата прогноза на правителството за увеличаването на данъците прекалено много се залага на консолидацията на приходите и прекалено малко на консолидацията на разходите. Имаме достатъчно резерви, които могат да бъдат експлоатирани", на мнение е гостът. 

Увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. на 940 лв. според него е силен политически знак от страна на служебен кабинет, който досега не е издаван. 

"Това е безпрецедентно. Това е сериозна разходна мярка. За работодателите това означава по-високо бреме, което в този момент някои от тях не биха могли да поемат - това може да се отрази негативно на заетостта. Краткият срок на мандатите на НС не позволява вземане на непопулярни решения. Не можем да си позволим краткосрочно бюджетиране", посочи Петров.

В началото на първото тримесечие винаги има слаби месеци от гледна точка на приходите. Тогава бюджетът не е в много силна позиция. Второто и третото тримесечие са най-силните, обясни финансовият експерт.

"Не бива да се бърза с апокалиптични прогнози. Фискалната консолидация е необходима, но тя трябва да бъде балансирана между приходната и разходната част - да не се набляга повече на приходната част", на мнение е гостът, който допълни, че не е имало ефект от намалените ставки. Според Петров с административни мерки трудно бихме овладели цените.

Гледайте целия разговор във видеото.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа