Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Шкварек: Тайван е много по-важен за Китай, отколкото е Украйна за Русия

"Пекин има един прозорец, който е отворен, но в един момент той ще се затвори", коментира експертът

16.03.2023 | 21:03 Редактор: Михаела Димитрова

Може ли да ескалира напрежението между САЩ и Китай?

"Зависи чии белези отчитаме. Това, което се случи преди 9 дни, беше, че за първи път външният министър на Китай излезе на пресконференция, на която даде изключително мрачна прогноза. Той на практика начерта директно в думи цялата геополитическа стратегия на Китай, за това да казва, че бива обкръжавана директно от Щатите, че това е ескалация", коментира геополитическият експерт Кристиян Шкварек в предаването "Денят ON AIR".

"Практически тази линия се поддържа от Пекин вече все по-силно, откакто миналата година Нанси Пелоси кацна в Тайван и демонстративно каза, че САЩ ще застанат зад Тайван, независимо какво се случи", каза още гостът.

По думи на Шкварек целият въпрос се крепи около Тайван, и то не поради исторически и националистически причини, че Пекин го иска.

"Тайван е център по средата, той е геополитически ключ, който сдържа Китай на първо място. На второ място е световната столица на чиповете. Там се произвеждат над 70% от брой определени чипове, които са ключови за всички възможни технологии. Пекин изпитва затруднение в снабдяването с тези чипове. Ако вземе Тайван, Пекин не просто се отваря геополитически, отваря си границите към световните морета. Изключително важен е Тайван. Много по-важен е Тайван за Китай, отколкото е Украйна за Русия", каза геополитическият експерт пред Bulgaria ON AIR.

Шкварек смята, че е рано да се предрича конфликт, но не изключва абсолютно нищо.

"Пекин има един прозорец, който е отворен, той ще продължи да бъде отворен още няколко години, десетилетия, но в един момент ще се затвори. Той трябва да го използва този прозорец, който е демографски, политически, този прозорец е технологичен. Всички смятат, че Китай ще става по-силен, той може да чака 20 години, но не е така, Китай има някакъв прозорец, който се затваря, особено демографски, и затова бързо се опитва да отвори възможности, за да го използва", каза още той.

"Това, което направи в Близкия изток, начинът, по който сложи на масата Саудитска Арабия и Иран, е показателно, че започва да влиза в задния двор на американската външна политика. Това е запазеното място на американците. Всичко това са индикации за ескалация", заяви Шкварек.

По отношение на конфликта в Украйна, гостът обясни, че Китай води политика, която официално е нарекла "позитивен неутралитет".

"Те се опитват да вземат позиция, от която да се случи това, че както и да завърши тази война, Китай да е победител. Ако спечелят изцяло руснаците това за Китай е победа, защото Западът и по-конкретно САЩ са били унизени и техният престиж е бил смазан, не са могли да защитят един от съюзниците си, това разклаща тяхната съюзническа мрежа в Източна Азия. Ако Русия напълно загуби тази война, тя ще бъде до такава степен притисната, че ще стане още по-зависима от Китай, ще бъде тласната към китайската орбита, отново победа за Пекин", коментира още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.