Шкварек: "ПП-ДБ" създават политическата криза, партии изпращат послания на ядрата си

"Аз не съм чак такъв песимист - че ние сме най-зле винаги", заяви политическият анализатор

01.03.2023 | 19:22 Редактор: Петя Кръстева
Шкварек:

"На вътрешно ниво в България е много трудно в момента да се говори за политически процеси поради простата причина, че се намираме в една много тежка политическа криза. Тя е украсена допълнително с още един по-дълбок слой. В България политическото почти отмира, на дневен ред са тези елементарни да речем нападки между партиите на личностна основа, обвинения в корупция, злоупотреби. ПП-ДБ не могат да разрешат политическата криза в България, те я създават", заяви политическият анализатор Кристиян Шкварек.

"Аз не съм чак такъв песимист - че ние сме най-зле винаги. Не, не е така. Ние не сме някакъв фрапантен пример нито за най-корумпирана държава, нито за държава с най-лошите политици, камо ли за най-лошите избиратели и хора", смята той.

От думите му стана ясно, че партиите в последните години изпращат посланията си само и единствено към ядрата си. 

"Първите две политически сили в България в момента взимат 500 до 600 хиляди гласа. Само преди 5 години първата сила взе 1,2 милиона, втората – 1 милион. Това е симптом на това, че в момента се говори само на ядрата, партиите са се затворили вътре в себе си", отбеляза още анализаторът, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" способни  да прекратят политическата криза в страната, Шкварек отговори:

"Има 2/3 партии, които са евроатлантически. Това са ГЕРБ и ДПС, и "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Тези обаче 2/3 евроатлантически партии са в гражданска война практически. Единственият начин за кабинет е по някакъв начин да се случи кабинет между тях. В условията на войната в Украйна не могат да си позволят да направят кабинет, коалирайки се с нещо извън тези 2/3 евроатлантически консенсус - с БСП или с "Възраждане", обобщи той. 

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Галя
преди 1 година
Да, а кризата ще се задълбочи, ако вземат да спечелят изборите, което се надявам да не стане. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Киеза
преди 1 година
Този шкварек го изнамериха незнайно откъде и вече се изявява из всички телевизии.Поредният анализатор обслужващ статуквото. Сигнализирай за неуместен коментар