Шкварек: България седи на стола с руснаците по едни въпроси и на стола с НАТО по други - накрая никой не те харесва

Според международния експерт за първи път може да се окажем в позиция, в която сме губещи независимо кой спечели

04.10.2022 | 21:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Къде е мястото на България в откритата геополитическа игра?

"Генерално не заемаме никаква позиция през последната година и половина по никой стратегически, геополитически, външнополитически въпрос. България стои в небитието – хем е страна от ЕС, хем няма да изпрати оръжие, хем пращаме през трети страни, хем осъждаме агресията, хем няма да подкрепим членството в НАТО на Украйна. Ние сме държава без позиция. Никой не уважава тези, които са никаквици. Могат да те уважат, ако си на грешната позиция, но си категоричен", заяви международният експерт Кристиян Шкварек в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, когато се опитваш да стоиш на два стола, накрая падаш на земята, а България стои на стола и на Русия, и на НАТО и накрая никой не ѝ вярва и никой няма да ѝ помогне.

"Не може една държава или една партия да диктува на друга кой да ги ръководи. Вече започва да се говори за използване на някакво тактическо ядрено оръжие. Възможно е в един момент Путин да се окаже в позиция или да го използва, или да започне да признава нещо, което проруската страна се опитва тотално да отхвърли", посочи Шкварек пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че Русия потенциално върви към трета област на Украйна, която може да загуби.

"България страда от едно проклятие да взема грешната страна в големите конфликти и после си сърбаме попарата от това нещо. Ние за първи път може да се окажем в позиция, в която страната ни е губеща независимо кой спечели", смята Шкварек.

Неговото мнение е, че може да се използва тактическо ядрено оръжие и без да се причини Трета световна война.

"Щатите няма да натиснат бутона, защото руснаците са ударили някъде в Украйна. Щатите няма да се самоубият и да причинят световен ядрен холокост, защото Путин е ударил някакво украинско село", сподели гостът.

Според госта проблемът на България не е, че не вземаме ясна и категорична позиция, а че вземаме такава първо от едната страна и след това от другата - това са категорични позиции, които си противоречат.

"Това се дължи на огромната политическа криза в България и на това, че ние нямаме ясно управление, което да има ясна геополитическа насоченост, и следователно то да начертае за следващите 4 години някакъв план ние с кои сме", твърди Шкварек.

По думите му решението е политиците да направят стъпка назад от егото си и да осъзнаят, че в сравнение с миналата година тази година ситуацията е различна за света и народът ще ги накаже, ако не сформират власт.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
българка
преди 1 година
проблемът е, че нас ни притискат да эаемеме страна, която българина не желае, в по-голямата му частбот гражданите. Българинът не желае да се опълчва срещу Русия. Когати нацистите в Украйна иэбиваха бесарабски българи, вкл. деца, както и руски граждани, эащо някоя от теэи эападни държави не се въэмути?!?!? мога да напиша цяла книга, но ще спра. с 2 думи България няма политици, които да эащитят родината си, и гражданите в нея.Эасега България има външна политика, която се меси в нашата рехава ... Сигнализирай за неуместен коментар