Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Полският посланик у нас: Обявената частична мобилизация в Русия е признак на слабост

Н.пр. Мачей Шимански пред "Директно"

26.09.2022 | 23:30

Обявената от руския държавен глава Владимир Путин частична мобилизация, е признак на слабост. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR н.пр. Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България.

Ситуацията в страната става все по-лоша, а Русия е научила, че Украйна не е лесна за победа, допълни той.

По думите му използването на ядрено оръжие е опасно за всички страни около Русия и Украйна и заяви, че има се наблюдава липса на логика в много от действията на Москва.

Според Шимански притеснение сред поляците има още от началото на войната.

Според него, когато една страна използва свършени факти, думите не са важни и сега говори оръжието.

„Лудите идеи на руския президент стоят в основата на конфликта с Украйна“, заяви н.пр. Мачей Шимански.

„Очакваме голяма вълна от украински бежанци в началото на зимния сезон, както в България, така и в Полша“, обясни още той.

Той сподели, че броят на украинците, които са пристигнали в Полша от началото на война, е надхвърлил броя на населението на България, като допълни, че има над 200 хиляди украински деца, които учат в училищата в страната и над 160 хиляди които учат дистанционно.

Хиляди руски граждани също успяха да напускат страната си за часове след обявената частична мобилизация. Визовият режим не им позволява да влязат в редица европейски страни. Затова някои от тях се запътиха към Турция, Армения, Грузия, а други към Финландия.

На този фон от днес у нас е факт изложбата „Мамо, аз не искам война“, в която влизат рисунки на деца от Полша от 1946 година и на деца от Украйна, създадени по време на настоящия военен конфликт в страната.

„Това е идея на Полша за положението в страната след Втората световна война и ги сравнихме с рисунките на децата сега в Украйна. Рисунките изобразяват смърт, трагедия, страх“, коментира още Шимански.

Вижте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 2
Пламен
преди 1 година
Ти господин посланик си лъжец и *** - мотивирам се защо си такъв - мобилизацията в Русия не е признак на слабост а резултат от военно стратегическата доктрина на страната - Руската армия не е професионална а е наборна - Русия не поддържа редовна платена армия както правят краварите- пардон американските демократи исках да кажа - мъжете в Русия минават две годишен подготвителен курс и оттиват в запас и при нужда се прави мобилизация - както в момента. Сигнализирай за неуместен коментар