Руски адвокати: Затрупани сме от молби за помощ от хора, искащи да избегнат мобилизацията

В социалните мрежи се разпространяват съвети как да се избегне службата в армията

04.10.2022 | 16:54 Редактор: Ирена Бакърджиева
Руски адвокати: Затрупани сме от молби за помощ от хора, искащи да избегнат мобилизацията

Руски адвокати съобщават, че са затрупани от панически написани молби за помощ от хора, които искат да избегнат служба в армията, и работят на пълни обороти, за да дават съвети на онези, за които има риск да бъдат изпратени да се бият в Украйна, предаде Ройтерс.

Стотици хиляди са избягали в държави като Казахстан, Грузия и Финландия. Мнозина са останали в Русия и се крият от военните вербовчици, молейки се да не получат повиквателна или се надяват се да бъдат освободени от служба.

"Работим денонощно", казва Сергей Кривенко, ръководител на група от десетина адвокати. "Хората биват откъсвани от нормалния си живот", добавя той. "Това е мобилизация без ограничение във времето... Тя може да продължи месеци или години. Хората може и да не се върнат... Напускането на армията е почти невъзможно. Единствените начини са смърт, нараняване или затвор за неизпълнение на заповедите", уточни Кривенко. 

До този момент прилагането на мобилизацията е хаотично. Макар да е обявена за набиране на хора с военен опит и нужните качества, в нея често не се взимат под внимание военната служба в миналото, здравословното състояние, студентският статус и дори възрастта.

Миналата седмица руският президент призна грешки и заяви, че те трябва да бъдат поправени. "Например  многодетните бащи, хората, страдащи от хронични заболявания, или тези, които вече са преминали наборна възраст", заяви Путин, изброявайки онези, които не трябва да бъдат включвани във военната мобилизация.

Губернаторът на далекоизточния Хабаровски край заяви вчера, че военният комисар там е бил уволнен, след като половината от новомобилизираните мъже са били върнати у дома, тъй като не отговаряли на критериите за военна служба.

В социалните мрежи се разпространяват съвети как да се избегне мобилизацията, както и формуляри за кандидатстване за освобождаване по медицински причини или за отказ от военна служба поради религиозни, морални или етични причини, заедно с указания за попълването им.

Историите за мъже, които би трябвало да бъдат освободени от служба, съгласно посочените критерии, но въпреки това са получили повиквателна, се разпространяват в социалните мрежи.

"Тези, които идват при нас, са в паника. Те не разбират какво се случва", казва Кривенко и добавя, че руските власти изпращат повиквателни на всички, тъй като като законът им го позволява, предаде БТА.

"Най-добрият начин да избегнете наборната служба е да напуснете Русия", заяви Дмитрий Луценко, съосновател на група, предлагаща правни съвети и информация. "Вторият най-добър начин е да се криете", добави той. "Избягвайте да подписвате призовки, избягвайте офисите на военните служби. Законовото наказание за това, че не сте се явили, е малка глоба, а аз не знам някой да е бил глобяван досега".

Адвокатът Алексей Табалов заяви във Facebook, че младите хора се обръщат за помощ много по-често, отколкото по-възрастни мъже, а възрастните мъже, които се обръщат към тях, често са фаталисти и се подчиняват напълно на властите. "В същото време виждаме тълпи от мъже, които доброволно отиват във военните бази", казва той. "Иска ми се да изкрещя - защо отидохте? Бягайте, напускайте, докато можете! Но не, те тихо си стоят и чакат. Какво чакате?"

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК