Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ще изпълни ли очакванията на избирателите следващият парламент?

Успешна формула за коалиция е когато има обединение около идеи и теми, коментираха Искрен Веселинов и Борис Ячев

15.03.2023 | 20:27 Редактор: Вяра Димова

"Има поне две успешни формули за коалиция и една неуспешна. Успешна формула е, когато се уточнят общи идеи и теми и се направи план за тяхната реализация. Това е основание да се съберат някои партии. Успешна формула е да разберем кого мразим най-много и да ни събере това чувство, а неуспешната формула е, когато нищо не се получи в следващия парламент. Това заяви съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов в студиото на "Денят ON AIR".

Според лидера на "Консервативна България" Борис Ячев успешната формула е, когато има обединение около идеи и ценности.

"Когато се формира коалицията "ГЕРБ - Обединени патриоти" в продължение на месец разговаряхме за приоритети. Бяха набелязани 120 приоритета с модел на управление, варианти за решаване и срокове. Това, което последните година и половина спъваха работата на коалициите, бяха темповете, с които бяха решавани тези приоритети", каза Ячев пред Bulgaria ON AIR. 

Въпросът е да приемеш отговорността на народния вот и да се опиташ да реализираш обещаното, посочи съпредседателят на ВМРО. 

"Ние по списък и по график отмятахме предизборни обещания. Имаше и много опити за предателства. Например случая с доброволните отряди - когато ГЕРБ пое ангажимент, че ще разреши доброволни отряди и в зала направи завой на 180 градуса. Имаше всякакви случки. Но надделя желанието да има стабилност и развитие в държавата, което сега отсъства от политическия хоризонт", обясни Веселинов.

По думите на Ячев никога в една коалиция нещата не вървят по мед и масло. "Това, което оставихме и след управлението като мерки, като икономически стимули, механизми, вече две години след нашето управление някои от тях се прилагат. Нищо по-полезно и резултатно не може да се измисли. Това показва, че онова, което сме разписали като споразумение, е било полезно", стана ясно от думите му.

Ако целта е власт, за да се реализират определени цели, трябва да се намери сечението от мерки, които са приемливи за коалиционните партньори и ще доведат до развитие. Тези преговори трябва да са публични, на мнение е Веселинов.

"Ако говорим за коалиция от типа да се разправяме с политическия ни противник, трябва да се случи това, което стана с последния редовен кабинет. Там не беше ясно какво ще вършат отделните ресори. Те управляваха, без да знаем ние, гражданите, какво целят с управлението си", уточни съпредседателят на ВМРО.

Последният редовен кабинет е допуснал грешка - доброволно е приел порочна форма на управление на държавата чрез т.нар. раздаване и феодализиране на отделните министерства, заяви лидерът на "Консервативна България".

"Всяка партия имаше свои министерства, всичко това доведе до сепариране на изпълнителната власт. Подобен тип управление на страната не доведе до нищо добро. Прави впечатление, че няма заявка от нито една от големите формации, които имат намерение да присъстват в следващия парламент, за обединяване около някои приоритети. Предизборната кампания нагнетява чувството в избирателя, че след тези избори нищо няма да се промени", смята Ячев.

Гледайте целия разговор във видеото.