Новите коалиции променят политическата сцена? Анализатори очакват правителство

Кольо Колев и Даниел Смилов смятат, че "Левицата" може да открадне гласовете на БСП

13.02.2023 | 19:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

Новите политически обединения като коалицията между ДБ и "Продължаваме промяната" и формацията "Левицата" е възможно да променят политическата ситуация след изборите, смятат анализатори. Те обаче не са единодушни дали сливането на партията на Кирил Петков и коалицията на Христо Иванов непременно ще доведе до по-добрия им резултат.

"Не трябва да се гледа само механичния сбор. Ще има и вътрешни противоречия, например симпатизанти на ДБ няма да искат да гласуват за "Продължаваме промяната" или обратното", коментира Кольо Колев.

Политолозите остават разединени и относно ролята на новия политически проект от стари леви лица - "Левицата". 

"Няма кой знае какъв потенциал, но е лоша новина за БСП, тъй като може да отнеме част от гласовете ѝ", посочи Даниел Смилов.

"Напълно възможно е, разбира се, дори "Левицата" да успее да изпревари БСП", смята Колев.

А новината за сформирането на партия от бившите депутати на "Има такъв народ" - Ива Митева и Любомир Каримански, няма да разтърси политическата сцена. 

"Голяма част от бившите "партийни величия" се чувстват неразбрани, недооценени, дълбоко се съмнявам, че те ще успеят във времето да намерят политически гръб", заяви Колев.

"Не мисля, че ще има някакви последици, свободни са хората да правят партии, не виждам с какъв ресурс разполагат", каза Смилов.

Твърде вероятно е след изборите да се сформира редовно правителство, макар животът му да бъде кратък, смятат още анализаторите.

"Много от политическите формации ще бъдат съблазнени да съставят правителство с оглед на предстоящите местни избори", е мнението на Колев.

Прогнозите са "Възраждане" да увеличи резултата си на следващия вот, но отново да не намери съмишленици за сформиране на мнозинство. А "Български възход" и ИТН ще са на ръба на 4-те процента, необходими да влязат в НС, смятат още експертите.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
Промяната
преди 1 година
И да има правителство, няма да се стигне до промяна. Едни и същи лица си сменят партийната боя, а други провалили се в управлението ,отново протягат ръка към държавната хазна. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Антон
преди 1 година
ДБ и ПП ли са голямата промяна??? Голям хаос ще настане. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Три путинофислки партии/коалиции ще се борят за сърцата и гласовете на все по-стопяващият се маргинален електорат, на ракиените патриоти, антиваксърите, и русоробите. Най-добрият вариант би бил да си откраднат достатъчно гласове един от друг, че никой да не успее да влезе в парламента. За съжаление копейката е на гребена на вълната и ще се ни се наложи да го изтърпим още година-две, преди да отлети в политическото небитие при Волен, Каракачанов и другите пишман-патриоти. Сигнализирай за неуместен коментар