Още 3 формации се регистрираха за вота, от "Възраждане" се виждат победители

От ДПС отново призоваха за нормалност в политиката

13.02.2023 | 17:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Още три политически формации се регистрираха за предстоящите парламентарни избори на 2 април. Сред подалите заявления са и коалиция "Левицата", която се надява чрез обединението да се даде парламентарно представителство на социалистите.

Два дни преди крайния срок партиите, които имаха участие и в предишното Народно събрание - "Възраждане" и ДПС, внесоха своите заявления за участие в парламентарната надпревара. От движението за пореден път призоваха за връщането на диалога и нормалността в политиката. 

Българските избиратели казват: "Ние ви изпращаме в диалог да решавате проблемите, а не да се карате и лепите етикети едни на други и нашите проблеми да се задълбочават", изтъкна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според ДПС дали ще има шансове за правителство след 2 април, зависи от това дали партиите са научили урока си. От "Възраждане" пък отправиха заявка за победа на изборите и отново поставиха своите условия за евентуално партньорство след вота. 

"Отиваме на тези избори, за да спечелим максимално много доверие от българския народ. Като всяка една партия ние искаме да имаме мнозинство в парламента, за да можем да управляваме самостоятелно. Отиваме за победа", категоричен бе Цончо Ганев.

Днес документи за регистрация подаде и новият политически играч, който ще се бори с БСП за мястото за автентичната партия на социалистите. Коалиция "Левицата" е убедена, че левите хора ще намерят своите представители в тяхно лице. 

"Надяваме се левите гласове да получат  възможност да гласуват чрез нас и да не се налага аварийно да гласуват за други формации само защото основната доскоро партия на социалистите не отговаря на техните представи за това как трябва да изглежда левицата в България", подчерта Валери Жаблянов.

Всички познати лица, които формират "Левицата", са бивши членове на БСП - сред тях Мая Манолова, Татяна Дончева и Румен Петков. Самият Валери Жаблянов бе изключен в събота от Конгреса на партията, заедно с още 12 делегати.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR