Разделителните линии остават: Каква е формулата за кабинет след изборите?

Експерти: Условията за намиране на политически консенсус и компромис между партиите не са налице

05.03.2023 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Условията за намиране на политически консенсус между политическите партии не са налице, тъй като изградените разделителни линии остават. Това заяви бившият вицепремиер Меглена Кунева пред Bulgaria ON AIR. Според нея формулата за по-добър резултат на предстоящите избори е в намирането на политически решения на водещите проблеми .

Политическата криза може да бъде разрешена, но показателна ще бъде предизборната кампания, която ще водят политическите формации особено в последните седмици преди вота на 2 април.

"Дали ще се успокои говоренето, дали ще се чува приличен български език и дали ще се изгради по очевидно магически начин, понеже за момента няма такива сигнали, че политиците говорят помежду си", коментира Кунева.

Според бившия вицепремиер липсата на консенсус не е проява на слабост и политическите личности трябва да започнат да търсят решения, защото в обществото остава усещането за търсене на тяснопартийни сметки.

"Очевидно някой иска да лови риба в мътна вода, защото това е най-добрият начин да мътиш водата", каза още Кунева.

Според конституционния съдия проф. Янаки Стоилов, редовно правителство трябва да има, но то трябва да бъде основано на обществените и национални интереси.

"Те могат да имат различно тълкуване в различните партии, но има смисъл да се съюзяват ако ще действат в една посока", на мнение е Стоилов.

Формулата за намиране на консенсус е в решаването на основните въпроси, а не в тяхното заобикаляне. "Аз искам не толкова да се етикират партии и противници, а по-скоро проблемите, според които ти ще търсиш или няма да влизаш в тесни съюзи, с които ще се откажеш от обещаното", допълни конституционният съдия.

А избирателната активност ще даде оценка за работата на политиците.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.