"Алфа Рисърч": ПП-ДБ изпреварва ГЕРБ с 1,2%, пет формации са сигурни за парламента

Пет партии влизат със сигурност в парламента, други три са в чакалнята за бъдещото НС

01.03.2023 | 10:00 Редактор: Михаела Димитрова

Новосформираната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" води с малко повече от един процентен пункт пред ГЕРБ, показват данните на "Алфа Рисърч" от социологическо проучване, проведено в периода 21-27 февруари. Ако изборите бяха днес, пет политически сили влизат със сигурност в бъдещия парламент, а други три са много близо до 4-процентовата бариера за влизане. 

Нагласите на избирателите на старта на кампанията са почти за равенство между "Продължаваме промяната - Демократична България" 26,4% и ГЕРБ 25,2%. От социологическата агенция отбелязват, че сумарният резултат на новата коалиция засега остава под постигнатото от двете партии на вота преди половин година.

Част от твърдите привърженици на ГЕРБ-СДС, най-вече жители на областните градове, все още не са намерили достатъчен стимул да отидат до урните на 2 април. От това как всяка от формациите се справи с тези предизвикателства ще зависи победителят във вота и получател на първия мандат за съставяне на правителство, поясняват от "Алфа Рисърч". 

От агенцията отчитат и слаба мотивация за участие в изборите, обяснимо с невъзможността на партиите в последните четири парламента да излъчат стабилно управление, както и недоверието, че този път ще бъде излъчен кабинет. Всичко това демотивира избирателите да участват в поредните парламентарни избори. 

Според проучването третото място се заема от ДПС с 13.2%, следвани от "Възраждане" с 11.3%. БСП стартира кампанията със 7.4%, като дори на този ранен етап се регистрира ясен спад в електоралната ѝ подкрепа.

В своеобразната чакалня за бъдещото НС остават "Български възход" с 3.8%, "Левицата" с 3.6% и "Има такъв народ" с 3.2%.

Според "Алфа Рисърч" предизвикателството пред излъчване на редовно управление остава толкова високо, колкото и пред 48-ото НС. На фона на регистрирания към момента сходен изборен резултат за ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС вариантите пред всяка от двете водещи и силно конфронтиращи се помежду си формации са или да опитат да управляват с някоя от останалите партии, или да подкрепят под някаква форма общо правителство. 

Евентуална широка коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е категорично подкрепена от едва 5% от пълнолетните българи и още 28% я приемат за възможен компромис, като изразяват умерено одобрение за нея. 

Коалиция между първите две е нежелана от 50% от българите. По-склонни да я подкрепят са привържениците на ГЕРБ, докато мнозинството от тези на ПП-ДБ остават дистанцирани.  Избирателите на ДПС, "Български възход", ИТН се отнасят по-скоро неутрално, а сред най-ярките противници на тази възможност са симпатизантите на БСП и "Възраждане". По всичко обаче изглежда, че решението на политическата криза няма да дойде от избирателите, а от способността на партийните лидери да ги убедят в правилността на следващите си действия, подчертават от "Алфа Рисърч". 

Изследването е реализирано от социологическата агенция със собствени средства сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
драги служители сигорно е скъпо и трудно ,но много искам да разбера какъв е интелекта на тия,които гласуват и тия които не гласуват Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
манара
преди 1 година
Ще ги видим резултатите на 2-ри април! Сигнализирай за неуместен коментар