Комитова: "Български възход" не поставя червени линии, но няма да позволим да има гладуващи

"Формулата за съставяне на правителство се състои от 3 елемента", каза водачът на листата на партията в Бургас

01.03.2023 | 08:29 Редактор: Искра Ангелова

От "Български възход" решиха да се явят самостоятелно на изборите. От партията обявиха, че залагат на "формулата на ген. Стефан Янев".

"Формулата за съставяне на правителство се състои от 3 елемента - диалог, взаимодействие и широко съгласие по основните въпроси на обществото, за което не е необходимо всички партии да са на едно и също мнение. Един от тях е инфлацията, говорим за инфлацията на храните, зеленчуците, плодовете, земеделските продукти. Не може да си позволим в европейска държава да има гладни хора", каза Виолета Комитова от "Български възход" в студиото на "България сутрин".

Бившият регионален министър поясни, че и точно заради това искат широко съгласие от всички партии.

"Вторият въпрос, който е спешен и наш приоритет, това е сигурност във всичките ѝ аспекти - енергийна, национална, социална. Това е свързано вече и с войната в Украйна, с бежанската вълна по границата. Тези два приоритета трябва да се случат веднага, може би след 5 години няма да имаме инфлация. Имаме дългосрочен приоритет, който е свързан с демографската криза. Той е свързан и с образование, и със здравеопазване, той не може да се реши веднага, но трябва да се започне сега, за да видим резултатите след 20 години", допълни Комитова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 1 млн. пенсионери гладуват.

"Всички виждаме цената на олиото в София - 6-7 лв. Нашите бедни хора преди ядяха само хляб и кисело мляко, днес могат да си позволяват само хляб, като и той поскъпва. А какво правеха партиите по цял ден? Обиждаха се по цял ден, лепяха си етикети и с това произвеждаха повече несигурност. Не искам да ходя в парламент, в който всички се карат по цял ден", подчерта водачът на листата на "Български възход" в Бургас.

Комитова добави, че решението да се явят самостоятелно на изборите е на ръководните органи на партията.

"Миналия път бяхме принудени да се явим в коалиция, нашето съдебно решение се беше забавило и ние нямахме друг избор. А с ВМРО темата е приключена, водени са някакви разговори, на които не съм присъствала. Въпросът е, че може би не е имало допирни точки. Българските избиратели могат да решат да гласуват за партии, които да продължат да се карат в парламента, могат да подкрепят и "Български възход", който налага умерен тон и диалог", коментира още тя.

Комитова категорично заяви, че от партията искат те да бъдат подкрепени от български патриоти и хора, които изповядват ценностите на семейство, род и родина.

"Червени линии никога не сме поставяли, но не защото ние сме безлични. Аз имам много категорични позиции, имам мнение по всички въпроси, но по тях мога да се разбера с опонентите си, когато говоря с аргументи. И ето от тях - съгласни ли сте, че в България има много богати политици и много бедни хора. В здравеопазването виждаме болници в пълна мизерия, но директори на държавни болници със заплата от 100 000 лв. В спорта виждам съсипани футболни кариери, но и футболисти милионери. Министър със заплата от 6 000 лв., под него 30 търговски дружества, които са със заплати 15-20 хиляди лв. Каква е тази диспропорция? Това е резултат на сегашното управление", настоя Комитова.

Гледайте целия разговор във видеото.