България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превърнаха ли се изборите в технологичен процес по напасване на резултати?

Румяна Дечева и Калин Славов от "Прозрачност без граници" изразиха притесненията си от броенето на бюлетините

22.02.2023 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Напрежение преди избори предизвика решението на ЦИК да отпадне отделното записване на резултатите от машинното и хартиеното гласуване в изборните протоколи. Заради него част от партиите обмислят да сезират Върховния административен съд (ВАС). 

"Започнаха много често да се правят промени в Изборния кодекс, 24-и пакет беше приет преди два месеца. Нямаме необходимата една година всички да участват наравно в процеса. Това създава усещане, че някои партии не са достатъчно представени във всички нива на изборната администрация. Няма обществени дебати. В НС се отне много време да се обяснява как машините не работят. Оказа се, че проблемът не е в машините", коментира в "България сутрин" Румяна Дечева, която бивш член на Обществения съвет към ЦИК.

Калин Славов от "Прозрачност без граници" заяви, че в последните години ВАС промени практиката си и казва, че не само неправителствените организации, но и българските граждани нямат правен интерес да го сезират по действията на ЦИК. 

"Гражданското общество съвсем остана без глас и няма възможност да се защити от подобни действия на ЦИК. Имаме два вида бюлетини - хартиени и машинни. Различни са по размер и се слагат в различни урни. В края на изборния ден ще бъдат броени поотделно. След това в протокола няма да можем да видим на база на какво е направено изчислението", разясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му едно от предимствата на машинното гласуване е, че имаме по-малко недействителни бюлетини. "Въпреки че почти целият граждански сектор искаше да се направи проверка защо се получават недействителни бюлетини, няколко състава на ЦИК категорично отказаха това да се случва", подчерта Славов.

"Всичките тези черни чували, които можеха да дадат отговор, не да променят резултатите... Искали сме да се отворят чувалите вече за изборите, които нямат отношение към органите. Такава възможност имаме и днес. Ниската избирателна активност се дължи и на това, че много от хората няма как да гласуват, тъй като или не са в страната, или не са си сменили адреса", каза още Дечева.

Тя добави, че не се знае какво стана с тези разписки, които са валиден вот от машината, но някой е пропуснал да им сложи печат. "До момента машините не произвеждаха невалидни гласове. Сега отваряме възможност машините да произвеждат невалидни гласове. Това решение за неразделяне оставя едно напрежение", изтъкна Дечева.

Според нея предизвикателството е най-накрая да заемем централната роля, която имаме в изборите - решавайки на кого да делегираме нашия глас, ние взимаме голямото решение за страната ни. 

"Проследявайки процеса, ние всъщност знаем какво се случва. Имаме всички основания да считаме, че хора, които са си отишли от този свят, няма как да са се подписали в периода за събиране на подписи. Искаме да видим кои партии с колко недействителни подписи са стигнали до необходимите 2500 за регистрацията. Нямаме необходимата регулация за наблюдение", заяви Дечева.

"Това технологизиране на разбирането за гласуване започва да ни води в дребнотемие, вместо да погледнем голямата картина. Една голям част от избирателите не отиват да гласуват, защото не виждат за кого да гласуват. Политиците успяха да се обособят в една самостоятелна каста. Изборите се оказват технологичен процес по напасване на резултати", смята Славов.

Той очаква на изборите на 2 април да има хаос, какъвто вече сме виждали.

Гледайте целия разговор в следващото видео: