Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ириней Константинов: В Народния театър да оставят интригите и да работят заедно

Политиката няма никакво място, никой не бива да се меси, категоричен е директорът на театър "София"

14.03.2023 | 20:55 Редактор: Тодор Петров

"Движение за култура" поиска законови промени и оставка на директора на Народния театър след разразилия се скандал.

"Бих нарекъл цялата работа "драмата на Народния театър". Там изведнъж влезе един троянски кон, от който излязоха политически обущари. Кой ли не се изказа по темата, кой ли не беше капацитет... И всички бяха с голяма загриженост за Народния театър, а все повече разпалваха огъня. Творците, артистите са сложни и силни характери, могат силно да любят и мразят. Едни напуснаха, други се колебаеха и наблюдаваха отстрани и се върнаха, трети преоткриха Народния театър", коментира директорът на театър "София" Ириней Константинов в "Денят ON AIR". 

Самият той би поканил всички антагонисти на сцената да работят заедно с външен режисьор и да изкарват там енергията и негативите си. Според него само това оправя конфронтацията.

"Работа, която има смисъл и ще ги накара да оставят на входната врата интригите и разправиите. Политиката няма никакво място, никой не бива да се меси. Не бива това да се отразява на артиста на сцената", подчерта Константинов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му въпросът е да не се стига до крайна фаза в конфликта, а укротяването на страстите ще дойде чрез работа. Константинов е на мнение, че Министерството на културата не бива да се намесва в скандала в Народния театър.

"В момента в нашия театър изкарахме детска пиеса, която побърква децата. Каква по-голяма радост от това да видиш пълен салон с деца, които полудяват от това да видят любимата си героиня на сцената?! В момента репетираме прекрасна израелска пиеса, която е много актуална и е отправена към младото поколение - "Игри в задния двор". Посланието е "Не на насилието, не на конфронтацията", каза още Ириней Константинов.

Гледайте целия разговор във видеото.