Актьори и режисьори от Народния театър се обединиха срещу директора Васил Василев

На 16 март ще се проведе шествие, което ще започне от Министерството на културата

13.03.2023 | 13:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Културни дейци обявиха създаването на Движение за култура след конфликта в Народния театър, който доведе до уволнението на режисьора Александър Морфов.

От движението обясниха, че целта им е деполитизацията на Министерството на културата, както и създаването нов Закон за сценичните изкуства, на нови регулационни механизми и правила за структурата на културните институти. Дейците продължават да настояват и за оставката на директора на Народния театър Васил Василев.

На 16 март ще се проведе шествие, което ще започне от Министерството на културата, а крайна точка ще е Министерският съвет. На демонстрацията ще бъдат представени и конкретните искания за промени в закона.

"Поводът, който ни събра, беше продължаващата разруха в националната институция Народен театър. Продължаваме да искаме оставката на директора на театъра Васил Василев и в същото време настояваме цялата тази драматична история да не бъде свеждана само до лични конфликти. Ние търсим по-дълбоки причини за онова, което се случва пред очите ни, което никак не ни харесва, и имаме волята и силата да го променяме", заяви проф. дфн Георги Каприев по време на пресконференция за кризата в Народния театър.

Актрисата Албена Колева посочи, че се оказало, че когато директор спечели конкурс, той става едноличен собственик на театъра. Тя подчерта, че театрите в България не са в добро състояние и посочи, че тези конкурси са причината за това. По думите ѝ Васил Василев е направил така, че конфликтът да излезе извън пределите на театъра.

"Пропастта, която се отваря в театъра, става все по-голяма", отбеляза Колева и добави, че краят на този конфликт не може да дойде с уволнението на Александър Морфов, а напротив - с оставката на Васил Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR