Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Къде да търсим националния идеал и трябва ли да се жертваме за него?

Коментар по историческата тема от проф. Веселин Янчев и доц. Милен Михов

03.03.2023 | 20:10 Редактор: Искра Ангелова

145 години от Освобождението на България - запазихме ли духа си чист и неопетнен?

"Националният идеал трябва да го търсим в една държава или изграждането на едно общество, което да следва едни морални и политически принципи. А националният интерес винаги трябва да бъде един. Ние трябва да създаваме перспектива за поколенията, които ще дойдат за нас. Трябва да вдъхваме увереност и самочувствие в това, че можем сами да определяме своята съдба", каза ръководителят на катедра "История на България" в Историческия факултет на СУ проф. Веселин Янчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според историка доц. Милен Михов идеалът е в това да следваме добрите завети на българите, които синът на Македония ги е нарекъл "строители на съвременна България".

"В предговора си той определя историята на ранна България като история на българския ентусиазъм и самочувствие. Ако се върнем в онова време, ще видим колко е била тежка ситуацията в света за нас. Българите са били тотално непознати, те са били народ, пред който е стоял въпросът дали имат държавнически характер. И това поколение създава една държава, която само за няколко десетилетия заема достойно място в картата на Балканите и в Европа", допълни доц. Михов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сърцевината на българския национален интерес се крие в една добре уредена държава, социално справедлива и просперираща.

"Идеалът е за това той да бъде следван и същността на усилията е да се придържаме към стандартите на този идеал. Дали се разминаваме? Да, разминаваме се. Във времето, в което ние живеехме, беше обречено, то се различаваше по един начин, а днес се разминава по друг начин. Идеала го имаме, ние трябва да го следваме", категоричен бе историкът.

"Проблемът е в това, че е имало хора, които са поемали към тежестта да вземат решения и да ги прокарват, но невинаги аплодирани и невинаги следвани безусловно, с ясното съзнание, че носят отговорност както пред настоящето, така и пред бъдещите поколения. Напоследък много краткосрочни станаха целите, да не говорим, че много малко се говори за принципи и идеали, които трябва да бъдат следвани. Няма успешна политика, когато няма морал и когато няма справедливост", посочи проф. Янчев.

По думите на доц. Михов в наши дни не е необходимо да повтаряме саможертвата на опълченците.

"Днес е достатъчно да бъдем като техните учители, като българските книжовници, да бъдем като българските политици от онова време. Възможно ли е да има политик, който да откаже приватизацията на банка срещу дял от тази банка? Ако си кажем: "Възможно ли е един вестник да свали министър-председател, разкривайки корупция?", ще си кажем: "Невъзможно". Само че в началото на миналия век един опозиционен вестник свали от власт двамата любимци", припомни той.

Проф. Веселин Янчев е оптимист за сегашното поколение.

"Надявам се, че вече премина една безметежна фаза от тези поколения, които не се интересуваха от знанието и познанието, не се интересуваха от обиколния свят. Дали Ковид кризата или други обстоятелства, но ми се струва, че има някаква промяна", добави ръководителят на катедра "История на България" 

"3 март не е руски празник, той е нашият празник. Този ден дава отговор на два въпроса - имат ли право българите на собствена държава и кога. Отговорите са: "Да, имат, сега". Днес ние трябва да гледаме на този празник с достойнство и признателност", поясни доц. Михов.

Гледайте целия разговор във видеото.