Честваме 3 март с шествия и гайди - в Стара Загора издигнаха 300-метров трикольор

Нетрадиционно посрещнаха празникa в Пампорово

03.03.2023 | 13:49 Редактор: Искра Ангелова

С молебени, шествия, поднасяне на цветя на исторически места и различни атракции - така в страната хората празнуваха днешната историческа дата.

Със заупокойна молитва, отслужена от великотърновския митрополит Григорий и енорийски свещеници в църквата "Успение на Пресвета Богородица", в Габрово започнаха тържествата, посветени на 3 март.

"Честит празник на всички българи, на всички, които се стремят към свободата и всичко, което прави достоен живота оттук напред", каза кметът на Габрово - Таня Христова.

Хиляди изминаха 3-километровия път - поклон до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", съпровождайки 300-метровия национален флаг в шествие, което тръгна от центъра на града. Старозагорци изнесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме - символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град по време на Руско-турската война.

Традиционното "Българовско шествие" даде началото на тържествата в Бургас за 3 март. На Морската гара се събраха представители на черноморски мото клубове. Ученици от училище "Добри Чинтулов" дадоха начало на шествието с изпълнението на гайди на на химна на Странджа "Ясен месец вече изгрява". С "Българското шествие" се почита паметта на 400-те посечени християни през 1878 г. в храм "Свети Атанасий". Трагичното събитие остава известно в историята като "Второто Баташко клане".

"България започва от морето, България започва от Бургас. Националният празник също трябва да започне от Бургас. Тази прекрасна традиция показва, че духът е жив и свободата не е дадена даром", коментира директорът на пристанище Бургас Диян Димов.

"Българово си има история и сме длъжни да присъстваме на този ден", категоричен бе един от мотористите.

В морската столица честванията започнаха с ритуал по издигането на националното знаме пред Катедралния храм "Успение Богородично". В Морската градина бяха поднесени венци и цветя пред Паметник на украинските войни, загинали за свободата на България, беше изпълнен военен ритуал пред Мемориал на загиналите руски войни.

Почетна обиколка "В името на България" организираха от варненските мотоклубове.

Нетрадиционно посрещане на празникa имаше и в Пампорово - хиляди българи се включиха в емблематичното спускане с носии и знамена. Лифтове до кулата "Снежанка" извозиха участниците в шествието безплатно, а точно в 11:30 всички, събрани на върха, разпънаха голямото българко знаме.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
кубанская столица
преди 1 година
Старозагорци спечелиха в русско-турецка война. Слава им! Сигнализирай за неуместен коментар