България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: Неграмотен е всеки, който твърди, че 3 март не трябва да бъде национален празник

"Българите сме основоположници на цялата европейска култура", подчерта Иван Тренев

03.03.2023 | 08:40 Редактор: Петя Кръстева

Трети март е една от най-важните дати в българската история. Значимостта на тази дата обаче беше повод за сериозен дебат между българските политици. 

"Всеки, който твърди, че 3 март не трябва да бъде национален празник, е неграмотен или по вътрешни или външни политически фактори се опитва да дестабилизира държавността на българите. Националната ни сигурност всъщност е националната ни идентичност - нашата история. Когато нямаме такава, няма как да бъде единен народ. Има много голям шанс да събудим гости в собствената си държава", заяви историкът и журналист Иван Тренев в ефира на "България сутрин".

По думите му историята не трябва да бъде бъркана с политиката.

"Българите сме основоположници на цялата европейска култура. Ако премахнем 3 март, трябва да премахнем още Съединението и Независимостта", коментира той. 

Според Тренев, ако не "знаем истинските процеси, факти и събития, няма как да бъдем народ, който да цени своята история, а още по-малко да иска реформа в бита си". 

Гостът отбеляза още, че благодарение на Васил Левски и Христо Ботев са създадени над 1500-2000 комитета, където са обучени над 20 000 българи на военни тактики. "Опълченците изиграват една от най-важните роли за надмощието на християнството над исляма на Балканите", изтъкна Тренев пред Bulgaria ON AIR.

Историкът цитира данни, според които за 500 години са убити и продадени 50 млн. българи. 

"Договорът не е подписан случайно в Сан Стефано - там са пренесени мощите на Св. Стефан и са пренощували в една църква. Именно поради тази причина се избира това място, руснаците са искали да подчертаят, че християнството взима надмощие над исляма", поясни Тренев, като допълни, че на 3 март трябва всички да се поздравяваме и уважаваме. 

Историкът смята, че на 3 март трябва по-често да си припомняме, че без борба няма как да бъдем българи.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
2 rate up comment rate down comment 0
йордан
преди 8 месеца
предателите които са в парламента трябва да ги изгони с тояги и то веднага. Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 3
Анонимен
преди 1 година
Народ, който не цени националния си празник и се срамува, че е освободен, защото така е политкоректно, не е свободен! Чуждопоклонниците могат поне да замълчат на 3- ти март, като не се чувстват българи и да празнуват 4- ти юли с надеждата господарите им да ги възприемат за свои! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 12
анонимен
преди 1 година
Аз изобщо пък няма да се извиня. По-голяма тъпня не съм чела .. е все пак, ако празнуваме 03.03.1918 Брест- литовския мирен договор, тогава разбирам! ...но 03.03.1878 не е никакво освобождение, а смяна на поробителя. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 1 година
Извинявам се, но този господин Иван Тренев не е историк,а е завършил музикалната академия със специалност пиано. Не е редно един пианист,поне по диплома, да се изявява и да е представян като историк по медиите,а още по-неграмотно е вие като медия да го представяте като историк, без да сте се запознали с биографията и експертността му! Сигнализирай за неуместен коментар