Празнуваме 145 години от Освобождението на България от турско робство

В София честванията започват в 11 часа

03.03.2023 | 06:48 Редактор: Тодор Петров
Празнуваме 145 години от Освобождението на България от турско робство

145 години от Освобождението на България от турско робство. Националният празник ще бъде отбелязан с богата програма във всички градове на страната. По традиция най-тържествена ще бъде церемонията на връх Шипка. Там си спомняме за всеки загубен живот, за да може днес България да бъде свободна и горда! 

Премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул на историческия връх и ще присъства на заупокойната молитва в памет на геройски загиналите. А Паметникът на свободата днес ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Хора от цялата страна вече се съберат на Шипка. До 12:30 ч. движението през Шипченския проход ще се извършва еднопосочно към върха. Няма сняг, но има мъгла, а температурите са много ниски, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Транзитното движение през Шипченския проход вече е ограничено. Паркирането в подножието на Паметника на свободата на Шипка ще се извършва по разпореждане на органите на реда. До 18 ч. днес ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по пътя Габрово – връх Шипка - Казанлък.  

Промени в движението ще има и в централните части на столицата във връзка с отбелязването на националния празник. В София честванията започват в 11 часа. Пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемонията по издигане на националното знаме на България. 

Час по-късно пред сградата на Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената заря проверка е с начало 18:30 часа на пл. "Народно събрание", където достъпът за желаещите да присъстват ще бъде през три пункта за проверка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR