България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Будител на годината": Жалък оттенък сме на онзи велик народ, нямаме гръбнак на българи

"Истински български народ е имало последно по царско време", каза Димитър Гилев

03.03.2023 | 09:34 Редактор: Вяра Димова

Децата започват да се вълнуват от история, едва когато тя се преподава по-интересен и различен начин. Това е и мисията на учителя по история Димитър Гилев, който през изминалата 2022 г. стана "Будител на годината". 

"3 март е връхната точка на нашите национално-освободителни борби. 3 март е резултат от почти век и половина Възраждане. На 3 март България къса 5-вековните османски окови и доказва, че българите са все още живи. Хубаво е, че виждаме толкова много хора на Шипка, но още по-хубаво би било, ако националните чувства на хората тук са всеки ден от годината", каза Гилев от връх Шипка в ефира на "България сутрин".

Руско-османската война дава много точки на показателните на всички велики сили, че Османската империя е деспотско-тиранска система, от която балканските народи трябва да се освободят. "Трябва да се отчете ролята на Априлското въстание и неговия жесток погром. Затова Русия обявява война на Османската империя. Формира се българското опълчение, то е доброволческа армия", разказа учителят по история и обясни как предава този исторически ден на учениците.

"Преди 145 години е имало народ с различно възпитание от нашето, с различни ценности, морал, с високи национални чувства и родолюбие. Казвам на учениците, че сме забравили да наричаме България Отечество и трябва да го приемаме като истинско бащино огнище. Жертвите, които направиха те, ни поставиха отново на политическата карта като една Трета българска империя. Освен на това свято място, имаме страшни битки при Стара Загора, Плевен, където българското опълчение показва равно на руската армия", обясни Гилев пред Bulgaria ON AIR.

Според учителя по история сме много далеч на нашите предци. "Ние сме жалък оттенък на онзи велик народ. Ние нямаме гръбнак на българи, защото нямаме патриотично възпитание. Истински български народ е имало последно по царско време, в годините след Втората световна война. Оттам нататък вървим надолу", е категоричното му мнение. 

Ньойският договор е момент в историята ни, който ни съсипва морално и ни разделя, изтъкна Гилев. "Това раздаване на Отечеството изчезна. Всеки сериозен историк би застанал зад тези думи", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.