С трепет и цвете в ръка: Столичани склониха глава пред подвига на опълченците

Пред президентството пък се състоя тържествена смяна на караула

03.03.2023 | 14:11 Редактор: Вяра Димова

С изключително вдъхновение и трепет столичани посрещнаха Националния ни празник. Той започна с панихида и молебен в катедралата "Свети Александър Невски". Под звуците на националния химн и салюти беше вдигнат българският трибагреник пред паметника на Незнайния воин. На церемонията присъстваха президентът, министри и кметът на София.

След официалната част стотици столичани с трепет и цвете в ръка дойдоха да поклонят глава пред паметта на опълченците. 85-годишният Атанас Григоров за първи път присъства на честванията, тъй като дълги години живее в чужбина. Родолюбието обаче не познава разстояние и граници.

"Най-важният празник за България. Не съм очаквал, че ще има толкова хора", коментира той.

Според него сегашните политици трябва да се поучат от миналото. "Има разделение между политиците. Има някои, които се слушат, други обръщат гръб", смята още Атанас.

Въпреки дъжда, мнозина деца също изчакаха да поднесат цвете с благодарност за свободата си и в памет за предците си. Стотици се струпаха с очакване и пред президентството, където се състоя тържествена смяна на караула. 

В 18:30 ч. днес ще има тържествено слово на президента Румен Радев по случай националния празник, а след това и тържествена заря-проверка. На място има засилено полицейско присъствие, създадена е организация и контролно-пропускателни пунктове.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС