Стотици изкачиха връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите за свободата

"Нека да обединим усилията си за общото бъдеще на България", призова от върха служебният премиер Гълъб Донев

03.03.2023 | 13:43 Редактор: Вяра Димова

С чествания в цялата страна - България отбелязва 145 години от Освобождението. Стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка, за да отдадат почит на загиналите в боя за свобода, въпреки лошото време. 

"Днес ние сме дошли на това свято място - върха Шипка. Поднасяме свежи цветя", "Това е един от най-хубавите ни празници", "Дойдохме със семейството, за да се разходим до върха. Когато имаме възможност идваме, защото не живеем в България", коментираха част от изкачилите върха.

Връзката с миналото стана още по-реална, благодарение на Дружество "Традиция", което подсигури почетен караул на връх Шипка.

"Ние сме облечени с униформи реплика, стараем се да бъдат близки до действителността - каквито са били преди 145 години", каза Николай Байнов от Сдружение "Традиция".

Пред паметника на заветния връх се изви и хоро. Служебният премиер Гълъб Донев призова за обединение.

"Нека помним, че има един връх, който е символ на нашата свобода и ни обединява във времена, когато сме разделени и се противопоставяме един на друг. Нека да обединим усилията си за общото бъдеще на България, за благополучието на нашите деца", каза Донев.

Очаква се следващата година да започне и ремонта на паметника Шипка.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.