Проф. Гайдарски: Компромисът е задължителен, не можем повече без редовен кабинет

"Президентът е всемогъщ, но дали само той е виновен", каза бившият здравен министър

03.03.2023 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

Бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски коментира, че за пръв път доста време насам на днешния празничен ден са се случили събития, които потвърждават любовта към този празник. 

"Президентът беше в София, премиерът - на Шипка, празненства в почти всички областни градове. Имаше въодушевление, което много отдавна аз не съм виждал", каза той в студиото на "Денят ON AIR" и добави, че не е имало политизиране на празника, а всяка партия е разбрала, че този ден не е за тънки политически сметки.

Гайдарски е категоричен, че няма формула за успешен кабинет. Според него трябва да се направи обмислен компромис за съставянето на редовно правителство.

"В момента имаме партии, с които никой не иска да направи компромис. Компромисът е задължителен. Между трите системни партии, които непрекъснато се обвиняват, абсурд - не може да стане компромис", заяви гостът на Bulgaria ON AIR, визирайки ГЕРБ, БСП и ДПС.

По думите му не може да продължаваме без редовно правителство и другите държави в ЕС си правят неприятни изводи. 

"За президента това е добре дошло, защото се явява като монарх, който назначава правителството, премиера... Той е всемогъщ. Но дали само той е виновен? По-виновни са партиите. Ако те се разберат, тогава той няма да има възможност да управлява продължително време", обясни проф. Гайдарски. 

"В момента имаме много богати и много бедни хора. Най-голямата разлика между бедни и богати е в България. Другите държави са след нас, което е доста обидно за държава като България, която претендира да е демократична и лоялна към своите граждани", каза още бившият здравен министър.

Проф. Гайдарски изтъкна, че местните избори са не по-малко важни от парламентарните. 

И посочи, че БСП е първата социалистическа партия в Европа, която е отказала да приеме Истанбулската конвенция. 

"Приемаме всички заложени принципи с изключение на тази част, която третира пола. Не може да се съгласим в никакъв случай на децата да им се внушава, че могат да бъдат и момченца, и момиченца", настоя проф. Гайдарски. 

Гледайте целия разговор във видеото.