Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панев, ДБ: Нашата цел е да сме първи на изборите и да диктуваме правилата в НС

До две седмици ще е сяно дали ДБ и "Продължаваме промяната" ще се явят заедно на вота

01.02.2023 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева

"Продължаваме промяната" и ДБ са в етап на разговори дали ще се явят заедно на изборите.

"Преговорите са на начален етап, но няма как да продължат много дълго. До 2 седмици трябва да е ясно как се явяваме на изборите. Най-вероятният сценарий е да се явим заедно на изборите. Нашата цел е първият мандат, за да диктуваме условията за следващия парламент", заяви депутатът от ДБ Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR".

Той добави, че хората обичат да гласуват за победители, които ще вършат работа. 

"И мен ме е било срам в последните месеци от решенията, които сме взимали. Борим се за конкретни реформи, въпреки че в този парламент бяха миниреформички, и да спрем зулумите, които видяхме в този парламент", коментира Панев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че основната задача на преговорите е програмата на бъдещата формация, а реденото на листи още не е коментирано. И изрази разочарованието си, че депутати са бламирали промените в НПК и ЗСВ.

"Последните 2 седмици тези законодателни промени трябваше да сложат намордник на Гешев, да може да бъде разследван. Заради ГЕРБ, БСП и ДПС те не успяха да минат и да се стигне до окончателното им приемане. Това е коалицията на застоя, едните да са по-равни от другите", каза още народният представител. 

Панев за пореден път изрази недоволството си от начина на разпределение на компенсациите за ток.

"Аз бях единственият депутат, който гласува "против". В отчетите виждаме как те реализират рекордни печали и ние кого сме тръгнали да подпомагаме. Оказа се, че на "Лукойл" ще платим 250 млн. компенсации, пък те после ще върнат 100 млн. данък печалба", настоя депутатът от ДБ.

Той сподели очакванията си, че тази година България може и да не получи пари по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Това, което можем да направим, е най-мръсните централи да ги затворим тази година. Пазарната цена на тока падна и централите на въглища сега продават под себестойността си и трупат загуби. Отделно можем да приближим датата на спиране от 2038 г. на по-ранна. Засега няма да получим повече пари от Плана, за нас е важно да направим реформите. Това не е голям проблем за бюджета на България, икономиката реализира над 40% ръст на износа, безработицата е на рекордно ниски нива", коментира Панев. 

По думите му е съвсем реалистично да започнем да внасяме по-евтин ток от Гърция и Румъния.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.