Простаци, смешни опорки, дъвки - част от речника на депутатите в дебатите за минималната заплата

Народните представители решиха тя да бъде в размер на 50% от средната

01.02.2023 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Часове преди края на мандата им, депутатите от 48-то НС не пропуснаха да се нападнат и да сипят взаимни обвинения - този път поводът беше минималната работна заплата. Народните представители решиха тя да бъде в размер на 50% от средната.

Основният въпрос относно механизма за определянето ѝ беше кога ще бъдат актуализирани трудовите възнаграждения. От БСП поискаха това да се случи още през юли тази година, а ГЕРБ - от първи януари 2024 година. 

"Нека минималната работна заплата да бъде 1000 лв., но нека е тогава, когато имаме бюджет, за да има резон, а не да служи като слоган по време на предизборната кампания на БСП", призова Деница Сачева от ГЕРБ.

"Ръстът на цените, бедността и инфлацията не избират", отговори Корнелия Нинова.

Дебат имаше и около това как да се определя средната работна заплата, която да служи като основа за минималната - на база на данните от 6 или от 12 месеца.

"В зала ние не разглеждаме вашето предложение, а предложението на ГЕРБ/СДС, защото то е единственото прието от комисията", добави Сачева.

"По традиция един законопроект, внесен от БСП, се оказва на ГЕРБ, след като излезе от зала, като изборния кодекс", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев.

"Дъвката която дъвчете и опорката от няколко дни за предварителна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС за след изборите, толкова злоупотребявате с нея, че понякога е смешно", ядоса се Нинова.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини бившите управляващи от кабинета "Петков", че си присвоят чужди законопроекти за свои.

"Това е най-високата трибуна в държавата и не можем да оставим едно мижава малцинство от простаци да доминира", възмути се Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

А след извънредно и неформално заседание на социалната комисия предложенията бяха изчистени и напрежението - потушено.

В крайна сметка беше решено минималната работна заплата де се определя на първи септември всяка година. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на настоящата. Процедурата влиза в сила от септември тази година и фактически увеличението ще е от 2024 г.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.