Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Матеев, "Продължаваме промяната": Нямаше политическа воля за законите по ПВУ, бяха бламирани

"Как си представяте ръководителят на НСлС да започне да разследва главния прокурор", попита депутатът

26.01.2023 | 20:42 Редактор: Искра Ангелова

Официално депутатите приеха механизма за контрол върху главния прокурор на първо четене.

"Днес на първо четене успяхме да гласуваме предложения от "Възраждане" Закона за съдебната власт. Предложеният там механизъм е за това ръководителят на Националното следствие да изпълнява функциите на разследващ прокурор, който разследва главния прокурор. Не съм видял на таблото, че депутат от "Продължаваме промяната" е подкрепил този закон, но не това е големият въпрос. Темите на "Възраждане" бяха две - едната е Националното следствие да е самостоятелна институция в рамките на съдебната система. А другото предложение беше именно за ръководителя, който ще разследва главния прокурор", каза депутатът Милен Матеев от "Продължаваме промяната" в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че не са съгласни, защото така или иначе следствието ще работи под ръководството на прокуратурата.

"Отново ще има зависимост. Как си представяте ръководителят на НСлС, който до вчера е бил заместник на главния прокурор, да започне да разследва главния прокурор. Чисто законово и процесуално той има право да си направо отвод, дори е длъжен да си го направи в този случай. Това е неработещ модел", допълни Матеев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост ще дойдат, след като направим реформи.

"Реформите са нещо много по-важно за българското общество от тези пари. Но не съм оптимист, че тези закони ще бъдат приети, защото те срещат съпротива. Защото са заложени средства, които България трябва да получи, те срещат негласна съпротива и това се случва чрез отлагане на времето, така че да се стигне до това, че да няма технологично време те да бъдат приети", коментира народният представител.

Матеев цитира министър Пеканов, който заяви, че може и да не получим тези пари през 2023 година: "Не ни стигна времето да ги приемем, защото нямаше политическа воля да бъдат приети и бяха бламирани."

Попитан дали все пак на изборите ще успеем да гласуваме с машини, той отговори: "Не е ясно колко дълга ще бъде бюлетината, защото ЦИК все още не е приела образеца. И заради това не е ясно с една ролка колко гласоподаватели ще могат да гласуват. В едно от изказванията си, в което президентът беше споменал, че е възможно изборите да са на 23 април, тутакси в Народното събрание от ГЕРБ беше привикан председателят на ЦИК."

Гледайте целия разговор във видеото.