Вадят НСлС от прокуратурата, шефът на службата ще разследва главния прокурор

Депутатите подкрепиха промените на МС в Закона за съдебната власт, с тях се засилва ролята на Инспектората към ВСС

26.01.2023 | 18:33 Редактор: Вяра Димова

Разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провежда от директора на Националната следствена служба. За целта следствието ще бъде изведено от подчиненото си положение спрямо прокуратурата, в което се намира сега. Това е записано в промените в Закона за съдебната власт, които депутатите приеха на първо четене.

Промените в Закона за Съдебната власт бяха вкарани като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание. Депутатите разгледаха две предложения на "Възраждане" и на Министерството на правосъдието. Oт партията на Костадин Костадинов поискаха директорът на националното следствие да може да разследва главния прокурор и неговите заместници. Предложение, което от "Продължаваме промяната" определиха като иновативно. 

Настимир Ананиев заподозря, че политическите формации се опитват да отложат във времето промените в Наказателно-процесуалния кодекс, а именно контролът върху работата на главния прокурор и разследването на обвинител номер едно.

"Вие наистина ли смятате, че заместникът на главния прокурор ще го разследва?", попита Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Ние предлагаме шефът националното следствие да не е подчинен на главния прокурор, а да е самостоятелна структура", коментира Цвета Рангелова от "Възраждане".

От предложението става ясно, че Националното следствие трябва да излезе от шапката на прокуратурата. Според ГЕРБ И ДБ предложението на "Възраждане" за механизъм за разследване на главния прокурор е противоконституционен.

"Тези предложения са противоконституционни", посочи Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

"По Конституция ръководителят на следствието зависи от прокурорската колегия, а ЕРГО зависи от главния прокурор", коментира Надежда Йорданова от ДБ.

"Главният прокурор да бъде изваден от ВСС", заяви Хамид Хамид от ДПС.

Текстовете за съдебна реформа, внесени от "Възраждане", получиха подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и 1 депутат от "Продължаваме промяната".

"Ние ще гласуваме "за", но трябва да го разглеждаме в контекста на останалите още 4 законопроекта по НПК", заяви Нинова от БСП.

С още по-голямо мнозинство от 166 гласа "за" депутатите подкрепиха на първо четене и промените на Министерския съвет в Закона за съдебната власт, с които се засилва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Преди второто четене ще бъде изготвено общо предложение  от работна група, за да могат депутатите да гласуват промените в последните работни дни на парламента. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.